Påbygningsemne for master ved UiT fases ut
Institutt for farmasi i Tromsø faser nå ut påbygningsemnet i masterutdanningen. De med 6 måneders praksis i sin bachelorutdanning og et ønske om å studere videre, må derfor søke omgående.
Institutt for farmasi (IFA) ved UiT – Norges arktiske universitet har siden høsten 2012 tilbudt en 2-årig masterutdanning i farmasi. Det har fra første stund vært mulig for alle med bachelorutdanning i farmasi å komme inn, uavhengig av utdanningssted.
Eget tilbud ved IFA
For å få dette til har IFA tilbudt et påbygningsemne i farmasøytiske fag for bachelorer fra Oslo Met og fra Nord universitet. Grunnen til dette er at bachelorprogrammene fra disse to stedene har hatt 6 måneders apotekpraksis, mens UiT har hatt 4 måneders praksis i bacheloren og 2 måneder i masteren.
— Mens masterstudentene med bakgrunn fra UiT har vært ute i sin 2 måneders apotekpraksis, har masterstudentene med bakgrunn fra de andre studiestedene tatt påbygningsemnet, forteller Marit Waaseth, førsteamanuensis ved UiT og emneansvarlig for påbygningsemnet.
— Studentene har på den måten hatt et tilnærmet likt utgangspunkt etter de to første månedene av masterutdanningen, legger hun til.
Mindre behov
I 2017 la Oslo Met og Nord universitet om sine studieplaner i tråd med 3 + 2-modellen og med felles nasjonale læringsutbytter på programnivå. Det ble i tråd med dette også innført 4 måneders praksis i bacheloren. De første bachelorkandidatene etter denne ordningen vil uteksamineres våren 2020. Ved videre studier skal bachelorer med bakgrunn fra Oslo Met og Nord universitet ut i apotekpraksis i masteren på samme måte som bachelorer med bakgrunn fra UiT.
— Vi ser at mange ønsker å gå videre på en master rett etter at de har fullført bacheloren. De fleste søker seg inn enten samme år de er ferdige eller året etter. Dette betyr at antall masterstudenter som har behov for påbygningsemnet vil være begrenset fremover, sier Janne E. Mjelle, førstelektor og programkoordinator ved UiT.
Siste sjanse høsten 2020
Høsten 2020 blir siste gang påbygningsemnet gjennomføres.
— Det er flere elementer som spiller inn på avgjørelsen. For det første lar det seg ikke forsvare ressursmessig å drifte et emne når antallet studenter er under et visst nivå. For det andre kreves det endringer i studieplanen for å få logistikken rundt masterpraksisen til å gå opp, i tillegg til endringer for å møte kravene i de nye retningslinjene (RETHOS) som skal tre i kraft fra høsten 2021, opplyser Mjelle.
— Bachelorfarmasøyter som har utdanning etter gammel ordning med 6 måneders praksis, vil fortsatt være kvalifisert for opptak til masteren, men det vil da forventes at man setter seg inn i en del fagstoff og teori på egen hånd, noe som for mange vil oppleves krevende. I tillegg må man ut i to ekstra måneder med praksis, supplerer Waaseth.
(Publisert i NFT nr. 3/2020 side 29.)