Firmaet Norenco har hundretusener av flasker med håndsprit stående i sin fabrikk i Polen. Flaskene skulle til Norge, men NRK melder at de blir stoppet av polske myndigheter som sier landet selv trenger dem i kampen mot koronaviruset. 

– Det er alvorlig at vi ikke får levert til Norge. Det er folk som trenger det her, sier Arne Haukland, som eier halvparten av selskapet Norenco Polska, til nrk.no.

Hauklands telefon ringer nå konstant, og butikker og apotek i Norge lurer på hvor bestillingene av håndsprit blir av.

Les også: Koronakrisen kan skape langvarig legemiddelmangel

Levert mye håndsprit til Polen

Haukland sier til NRK han har forståelse for at Polen trenger desinfeksjonsmidler for sine innbyggere, men at det nå er Norges tur.

– Vi har levert 120 000 liter til det polske markedet, for apotek og sykehus, og syns det er rettferdig at det er Norges tur til å få varer.

Norenco Polska har fabrikk i byen Biala Podlaska i Lublin sørøst i Polen. Selskapet har solgt desinfeksjonsmidler til Norge, Polen og Sverige i en årrekke og har trappet opp produksjonen som følge av koronapandemien.

Les også: Verden samles i kappløpet mot koronakur

Ny koronalov i Polen

Polen vedtok i begynnelsen av mars en ny lov i forbindelse med koronautbruddet. Der åpnes det for særlige tiltak for å forebygge og bekjempe smitte.

Norenco fikk i forrige uke et brev fra fylkesmannen i Lublin om at desinfeksjonsmidlene skulle beslaglegges og selges til den polske staten til en fastsatt pris. Det satte en stopper for trailerne fulle av desinfeksjonsmidler som skulle kjøre til Norge i slutten av forrige uke. 

— Det kom fem personer fra myndighetene. De skulle vite hvor flaskene sto, hvor mye sprit vi har og hva vi har levert. De ga klar beskjed om at flasker som skulle sendes til Norge, ville bli beslaglagt, sier Haukland til nrk.no.

Brudd på EØS-avtalen

Polen bryter trolig EØS-avtalen ved å nekte eksport av håndspriten, mener advokat Dag Sørlie Lund hos advokatfirmaet Hjort.

– EØS-avtalen og EU-retten har forbud mot den type eksportrestriksjoner. Polen er et EU- og EØS-land og må følge reglene som gjelder, sier Lund til nrk.no.

Han understreker at det finnes unntak, men mener dette ikke faller inn under unntakene fordi det ikke er en reel mangel eller et essensielt legemiddel.

Den polske ambassaden i Oslo svarer i en e-post til NRK at EU-retten generelt åpner for eksportrestriksjoner i saker som er knyttet til folkehelse.

I Norge jobber Helse- og omsorgsdepartementet og Utenriksdepartementet med saken, får NRK opplyst.

— Utenriksdepartementet er kjent med saken, og vi er i dialog med polske myndigheter for å avklare situasjonen, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen i UD til NRK.