Maja Anette Flønes Monsen
Tap: Maja Anette Flønes Monsens dikt kretser rundt temaet kjærlighet som er eller kan bli tapt, og gir anledning til undring og egen tolkning. Foto: Cappelen Damm / Anna-Julia Granberg

— Det gjør godt å endelig kjenne at diktsamlingen finnes rent fysisk, erkjenner farmasøyt, forfatter og musiker Maja Anette Flønes Monsen (31), etter å ha arbeidet med diktskrivingen over lang tid innimellom et utall gjøremål hjemme i Mo i Rana. 

Allsidig farmasøyt

Til daglig er Flønes Monsen ­bestyrer ved Apotek 1 Rana. For mange i bransjen er hun også kjent som en av ­initiativtakerne til et prosjekt for å gi farmasøyten en plass ute hos ­fastlegen (omtalt i NFT nr. 11/2013), og hun arbeider ­frivillig som redaktør for ­nettsiden til FUG ­(Farmasøyter Uten Grenser). ­Farmasøyten spiller dessuten fiolin i ungdomsorkesteret på Mo. Gjennom ­utgivelsen av diktsamlingen «Fitta og havet» viser hun nå enda en side av seg selv.  

— En skriveprosess starter på mange måter med meg selv, men utvikler seg underveis. Det jeg skriver er derfor ikke en fortelling om meg selv eller min ­historie. Mine egne ­følelser er kun et utgangspunkt. Men det jeg skriver må føles viktig og ha en verdi for meg, ellers har det ikke noen ­hensikt å skrive det, forklarer den ­skriveglade farmasøyten.

Spenstig diktsamling:  «Fitta og havet» ble lansert i slutten av april. — Bokomslaget er utformet av forfatterens søster, Johanne Bøckmann. 

Direkte tone

I diktsamlingen skriver Flønes Monsen om seksualitet og løgn. Diktene kretser rundt temaet kjærlighet som er eller kan bli tapt. 

— Noen av diktene er kanskje mer direkte enn vanlig, innrømmer nordlandsforfatteren. 

Valg av tittel har, naturlig nok, skapt noen reaksjoner. 

— Tittelen kom av seg selv, ut fra noen få dikt jeg skrev. Den er et spark til de store temaene i litteraturen:  havet, døden og kjærligheten. Det har vært en kjempefin ­tittel å jobbe med, og har gjort at jeg har fått masse respons og ­motivasjon. Noen synes det er litt flaut, mens andre synes det er en fantastisk ­tittel. Det er i alle fall en tittel folk husker og som skaper nysgjerrighet, mener den kreative og uredde farmasøyten. 

Noen få år etter Flønes Monsen tok mastergraden i farmasi ved Universitetet i Tromsø startet hun på et toårig ­forfatterstudium samme sted. Verdens ­nordligste forfatterstudium har et uttalt ønske om å dyrke frem et «nordlig klima for skrift», og diktsamlingen «Fitta og havet» kan i alle fall sies å ha fått et ramsalt preg. Til tider får leseren virkelig den kjente ­følelsen av salt i såret.

En milepæl

— Cappelen Damm er et av de store norske forlagene, og jeg er glad og stolt over å få gitt ut diktsamlingen min der. Det har vært et konstruktivt samarbeid, og jeg føler jeg har hatt styringen selv hele veien, sier Flønes Monsen. 

Harriet Karoliussen, redaktør i ­Forlaget Cappelen Damm, sier i en kommentar at de er stolte av utgivelsen. I slutten av april arrangerte forlaget den offisielle ­boklanseringen. Med representanter fra ­bokbransjen, nysgjerrige lesere samt ­familie, venner og kjente hadde Flønes Monsen høytlesning fra diktsamlingen. Hun er svært tilfreds med å ha nådd denne milepælen, og hevder å ikke ha flere diktsamlinger i ermet akkurat nå. Imidlertid røper hun et romanprosjekt som hun har arbeidet med i flere år.

 — Jeg har god tålmodighet med ­skrivingen av romanen, og nyter å skulle fortsette med det jeg elsker aller mest; å skrive, forteller hun. 

(Publisert i NFT nr. 5/2014 side 22.)