— Jeg synes det er spennende å kunne bidra med noe nytt og innovativt til bransjen vår, sier mannen bak det nye tilbudet, farmasøyt Håvard Røkke, på telefon fra kontoret i Bergen.

Den drevne farmasøyten er daglig leder i Apovest AS, som er seks frittstående apotek i Bergen og omliggende kommuner. I fjor begynte tankene å surre om å tilby en ny tjeneste for apotekenes kunder.

— Bakgrunnen for at vi ønsket å starte opp Sydenapoteket, var at vi har mange kunder som kommer innom våre apotek og kjøper betydelige mengder med legemidler som de skal ha med seg for langtidsopphold på fastlandet i Spania eller på Gran Canaria, forteller Røkke.

Ifølge farmasøyten finnes det ikke ­håndfaste tall på langtidsboende på Gran Canaria, men det ligger i alle fall på mellom 10 000 og 20 000 nordmenn.

Håvard Røkke
Vil bidra med noe nytt: Farmasøyt Håvard Røkke. Foto: Bård Ove Myhr

— Og mange av disse er storbrukere av legemidler på grunn av blant annet alder, og mange av dem reiser sydover nettopp på grunn av helsen.

I startfasen

På bakgrunn av ovennevnte begynte Røkke å tenke på om en tjeneste der de kunne levere legemidler til langtidsboende i ­Spania og Gran Canaria kunne være fordels­aktig. Og ettersom Apovest er en kjede av ­uavhengige apotek, var det ingenting som hindret Røkke i å kaste seg rundt og få tjenesten på plass. Allerede i oktober i fjor var det mulig for kunder å bestille frakt av legemidler fra kalde Norge til den varme solkysten på Gran Canaria. 

— Vi har nå begynt på vår første sesong, og så får vi se om vi synes det går godt nok til at vi kan fortsette til høsten. Det vi vet er at vi ser for oss at dette skal være et tilbud i vinterhalvåret, eksempelvis fra november til påsken. Vi kommer til å stenge tilbudet for resten av året, så dette vil i utgangspunktet ikke være et tilbud for de som er to uker på Gran Canaria i fellesferien, påpeker farmasøyten, men legger til:

— Vi nekter så klart ikke å levere til ­kunder som er der nede på kortere opphold. Vi har for eksempel noen av disse som bruker ernæring og der selv forbruk for et par uker utgjør en stor mengde. Men fokus er naturlig mot nordmenn på langtidsopphold.

Regelverket begrenset tidligere apotekenes rett til å sende legemidler utenfor sitt lokalområde.

— Men reguleringen av de nye nett­apotekene opphevet dette regelverket og gjorde det mulig å begynne å sende legemidler utenlands, forklarer han. 

Ifølge informasjon på Sydenapotekets nettside forsikres det om at tjenesten er lovlig, og at man sjekket juridisk status i Spania før tjenesten ble startet opp.

— I Spania kan det av og til (les: ­alltid) være vanskelig å få konkrete svar fra myndigheter. Status er i hvert fall at vår ­juridiske rådgiver mener tjenesten er ­lovlig, og at vi ikke har hatt noen problemer med det spanske tollvesenet, som vet hva vi holder på med. Det vi egentlig gjør juridisk sett er å bistå nordmenn med egenimport av legemidler innen EØS-området, og dette er det presedens på, konstaterer den daglige lederen i Apovest.

Røkke forteller at de ikke har avklart ­tjenesten med Legemiddelverket før de startet den opp.

— Men vi har finlest det vi kan finne av reguleringer, og spesielt de retningslinjene som har blitt stilt for nettapotekene. Vi er veldig bevisste på legemiddelsikkerheten med tanke på transport, og vi er også bevisste på identitetskontroll når det gjelder mottaker av legemidlene. Vi styrer også unna narkotika og tilsvarende stoffer, forsikrer han. 

For de som ønsker å benytte seg av ­tjenesten, er det forskjellige måter å bestille legemidler fra Sydenapoteket.

— Vi benytter oss av den samme bestillingsløsningen som Ditt Apotek-apotekene benytter seg av ellers. Men i stedet for at legemidlene bestilles og klargjøres for ­henting, klargjøres de for transport. Man kan også ringe eller sende e-post, og vi godtar både elektroniske resepter og papirresepter. Legemidlene blir transportert ned til Gran Canaria via flyreise, og vi sørger for kontroll av temperatur og kvalitet på legemiddelet under transporten, forteller Røkke.

Sydenfarmasøyter

For å ytterligere være sikker på at alt går som det skal når legemidlene ankommer Gran Canaria, har Sydenapoteket en ­farmasøyt nede på location til enhver tid i periodene tilbudet er tilgjengelig for ­kundene. Farmasøytene som deltar i denne turnusen er nede på Gran Canaria to uker av gangen, og de som er med i denne ­turnusen gjør det på frivillig basis. 

— De håndterer da også mesteparten av ordrene som kommer til Sydenapoteket. Klargjøringen blir gjort i samarbeid med Ditt Apotek Amfi Os i Bergen. 

Røkke mener det er vanskelig å allerede nå si hvor godt det går, ettersom det kun er noen måneder siden tjenesten ble lansert.

— Men av de kundene som har forsøkt ­tilbudet, får vi overstrømmende tilbake­meldinger, og mange gir uttrykk for at de har et behov for denne tjenesten. Vi har kunder som har kommet tilbake både to og tre ganger. Men det er alltids sånn at det tar tid med ting som er nytt, og kundene må bli vant med det og ikke minst vite at tilbudet eksisterer. Så vi har mer å gå på når det gjelder markedsføring for å få opp kundemassen. Samtidig er det alltid sånn at noen ikke helt ser behovet, og synes det er like greit å ta med seg legemidlene fra Norge når de reiser nedover, sier han.  

Flere fordeler med tjenesten

Sydenapoteket tar 300 kroner for tjenesten uavhengig av mengden legemidler som må sendes til kunden. Røkke mener det er flere grunner til at kunder og pasienter bør ­vurdere en slik tjeneste.

— I hovedsak går det på den praktiske ulempen med å reise med mye legemidler i håndbagasjen. Noen reiser med en eller to håndbagasjekollier, mens noen reiser med egen stor koffert med legemidler. En annen grunn er at man får tak i mye i Spania, men man får ikke tak i alt av legemidler der. Det gjelder for eksempel moderne inhalatorer som Diskus. En annen ting er at vi i tillegg er koblet på blåresept og h-reseptordningen, og at kundene dermed får den refusjons­ordningen de har krav på. 

Gründeren bak Sydenapoteket trekker frem et eksempel på en kunde som fikk god nytte av fraktordningen.

— En pasient som var langtidsboende på Gran Canaria var i kreftbehandling med et nytt og kostbart legemiddel. Gjennom ­vedkommendes legemiddelregime reiste personen hjem til Norge hver tredje uke for å få injeksjon og så dra tilbake igjen. ­Pasienten var veldig fornøyd med at vi nå kunne frakte dette til henne.

Sydenapoteket skriver på egne nettsider at de i utgangspunktet kan levere alle legemidler som har markedsføringstillatelse i Norge, samt mange uregistrerte legemidler.

«Av hensyn til streng lovgivning i Norge og Spania har vi ikke mulighet til å levere legemidler i utleveringklasse A. Dette gjelder i hovedsak sterke smertestillende legemidler (f.eks. Dolcontin, OxyContin og OxyNorm) og legemidler som brukes i behandling av ADHD (f.eks. Ritalin).»

Klarer å levere det meste

De skriver også at de i den første sesongen vil ha begrenset mulighet til å levere kjølevarer, men at man kan ta kontakt med farmasøyt for å forhøre seg om muligheter.

— Men vi har som oftest klart å få sendt slike varer allikevel. Vi sender de fleste legemidlene på vanlig måte med måleutstyr for å få kontrollert temperaturen. Men spesielt kostbare legemidler sender vi gjerne med farmasøyten når de har vaktbytte annenhver uke. 

Sammen med allmennpraktiker Kjell Vaage, som driver praksis på Kanariøyene, ble Røkke intervjuet i en sak i ABC ­Nyheter før nyttår om problemer rundt ­nordmenns ­medisinbruk i utlandet. Den norske legen mener han har sett flere ­tilfeller der ­nordmenn ­setter seg i livsfare når de skal handle ­medisiner i utlandet. Vaage trekker blant annet frem faren med den blodfor­tynnende medisinen Marevan, noe Røkke i saken forklarer nærmere.

«Marevan er et blodfortynnende lege­middel som vanligvis brukes ved behandling av en vanlig rytmeforstyrrelse i hjertet. Den er en medisin som har svært kort avstand mellom terapeutisk nivå og et giftig nivå, og hvor man er veldig opptatt av å få korrekt dosering. Ettersom det er vanskelig å få tak i Marevan i Spania, oppstår det risiko for pasientene å få alvorlige bivirkninger når man bytter til annen type blodfortynnende medisin», sa han til ABC Nyheter.

Foreløpig fungerer turnusordningen for farmasøytene som jobber to uker av gangen på Gran Canaria som en frivillig ordning.

— Mange har sagt at de ønsker å være med i en slik ordning, mens andre sier det ikke passer i forhold til for eksempel familieliv. Så det er helt frivillig for de som ønsker å være med. Foreløpig har vi ikke hatt noen problemer med å bemanne postene. Så får vi holde på litt til før vi får vurdert om dette er en tjeneste vi ønsker å drive videre, sier Røkke. 

(Publisert i NFT nr. 2/2017 side 25-26)