ShareLab: — Delingslaboratorium er fremtiden
ShareLab
- ShareLab er et fullt utstyrt og bemannet laboratorium for entreprenører innen livsvitenskap.
- Per nå er ni selskaper på plass. De utvikler blant annet kunstige ben og lager medisiner til kylling.
- ShareLab blir den tredje inkubatoren i Forskningsparken. De to andre er StartupLab (med 80 oppstartsbedrifter) og helseinkubatoren Aleap (40 startup-selskaper).
- Oslotech står bak etableringen sammen med VWR som laboriatoriepartner.
- Abbvie, The Life Science Cluster, Inven2, Innovasjon Norge og andr er støttespillere.
Kilde: Oslotech
250 gjester deltok da statsminister Erna Solberg åpnet inkubatoren ShareLab, en delingslab for bioentreprenører.
— Vi må legge om til et kunnskapsbasert næringsliv for å kunne opprettholde velferden. ShareLab er samhandling, det er nye bedrifter og det er forsknings- og kunnskapsbasert, sa Solberg da hun åpnet biotech-inkubatoren i Forskningsparken ved Universitetet i Oslo like før påske.
— Vi behøver kloke hoder som har lyst til å få prosjektet sitt realisert, var statsministerens oppfordring.
Ønsker å bevisstgjøre
At statsministeren tok seg tid til å åpne et laboratorium under turbulente tider i Stortinget, med en avgått justisminister og kritikk av finansministeren i SSB-saken, ble lagt merke til.
— Hun spøkte selv med at det var dramatiske tider, og Esben (A. Nilssen), inkubatorlederen, takket henne for at hun tok seg tid til å komme, forteller Iselin H. Wood, Community Manager i ShareLab, til NFT.
— At hun likevel kom, viser hvor viktig det er å bevisstgjøre folk om denne næringen, sier Wood.
Samarbeidsprosjekt
Interessen for åpningen var så stor at ShareLab måtte stenge påmeldingen da de nådde 250 deltakere. De interesserte kom fra Forskningsparken, Universitetet i Oslo og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og ellers folk som er interessert i entreprenørskap og biotech.
ShareLab omtaler seg selv som stedet for utvikling og vekst av prosjekter og startups innen biotech og life science. Under åpningen fortalte Esben A. Nilssen (ShareLab), Nina Nielsen Bjerke (VWR) og Karl-Christian Agerup (Oslotech) om ShareLab-historien frem til i dag.
— Vi ønsker at ShareLab skal være en utskytingsrampe for nye bedrifter, forklarte Nilssen.
Wood utdyper at ShareLab er et samarbeidsprosjekt som kom i stand ut av et behov for denne typen initiativer.
— Jeg og mine kolleger var ansatt i Oslotech og drev The Life Science Cluster. Da forslaget om et sånt type laboratorium kom, ønsket forskningsparken å være med og VWR ble med, sier hun.
Salat uten jord
Per i dag er det ni selskaper i inkubatoren, som spesialiserer seg i veldig ulike områder.
— Noen driver med tarmbakterieanalyse, et selskap forsker på ekstrakt av alger som kan brukes i kosmetikk og medisin, og et annet selskap driver med vertical farming, forteller hun.
Sistnevnte er ShareLab-medlemmet Omnicibus, som under åpningen bidro på den kulinariske siden. Selskapet dyrker salater og krydder basert på hydroponisk dyrking, altså dyrking uten jord. Michael Solem, daglig leder i Omnicibus, har uttalt at det kan være en reell erstatning for tradisjonell matproduksjon, fordi det eliminerer skadedyr og virus ved å fjerne jord.
— De delte ut basilikum og salater. Selskapet hadde en liten stand, men fikk masse oppmerksomhet, forteller Wood.
Kick-start for laben
ShareLab har 24 labbenker og 36 arbeidsplasser i inkubatorfellesskapet.
— Hva blir neste store steg nå som dere har åpnet?
— Vi ønsker at flere i Norge blir kjent med oss. Vi tror det er mange som sitter med en god biotech-idé, som ikke vet at ShareLab og samfunnet rundt det eksisterer, forklarer Wood.
Måten de skal nå ut til flere er å reise rundt på universiteter og være til stede på sosiale medier.
— Det er viktig for oss at det er enkelt å få tak i oss. Hvis noen tenker at det er for vanskelig å finne sin egen lab eller et miljø, må vi gjøre dem kjent med mulighetene. Åpningsarrangementet var en kick-start for det.
(Publisert i NFT nr. 4/2018 side 8-9)