Fredag fikk Apotek 1 Råde forespørsel om å sette koronavaksiner på 40 helsepersonell i Råde kommune følgende tirsdag. Det var ingen som tvilte på at de var klar for oppdraget, og farmasøyt Minhchau Phung og apotektekniker Anne-Lise Tvete kastet seg rundt og stilte opp. Phung er strålende fornøyd med å være blant de aller første apotekfarmasøytene i Norge som har satt koronavaksiner. 

— Det er kjempespennende, smiler hun. 

Hun tilstår at det var litt skummelt i starten. Hun har satt mange vaksiner i apoteket, men dette ble en litt annen situasjon, og nå skulle hun også trekke dem opp selv. 

— Så snart vi fikk kommet i gang med et par stikk, så gikk det fint.

Les også: Første vaksinedoser fra vaksinesamarbeidet til Afrika

Medgjørlige pasienter: Minhchau Phung synes det var bra at hennes første vaksiner skulle settes på helsepersonell som var både behjelpelige og medgjørlige. 

Bra at kommunen ser apotekenes kompetanse

Phung synes det er positivt at kommunen valgte å bruke apoteket.

— Jeg tenker at det er veldig bra, spesielt at de utnytter vår kompetanse, sier hun. 

 Bestyrer ved Apotek 1 Råde, Sissel Næristorp Sørli, er enig med Phung og beskriver det som spennenende, gøy og utfordrende å få et slikt oppdrag på kort varsel. 

— Og jeg synes det er helt topp at kommunen ser at vi faktisk er autorisert helsepersonell som kan bidra på flere områder, skjønner hva vi står for og at vi stiller opp på dagen, når de trenger det, sier hun. 

Les også: HOD vil gi rekvireringsrett til farmasøyter

Viktig å være offensiv

Sørli opplyser samtidig at aapoteket har hatt tett kontakt med kommunen i mange år og at hun, noen uker før apotekene sendte ut fellesbrev til kommunene, sendte et tilbud til kommunen for å informere om hva apoteket kunne bidra med under koronavaksineringen. Hun tror det var avgjørende for at de fikk oppdraget. 

— Jeg tror ikke vi hadde fått det tilbudet hvis jeg ikke hadde gått ut og reklamert med hva vi kunne, sier hun og mener det viser viktigheten av at apotekene er aktive i lokalmiljøet sitt.  

Opptrekk: Den største forskjellen for farmasøyt Minhchau Phung og apotektekniker Anne-Lise Tvete fra vaksinene de vanligvis setter, var at de måtte trekke opp koronavaksinen selv, og det var litt nervepirrende å være sikker på at de fikk ut alle dosene. 

Hastverk og ferie avgjorde

Kommunelege i Råde, Sarah Frandsen Gran, opplyser at de har gjennomført flere store vaksinasjonsdager med vaksinen fra Pfizer/Biontech, at vaksinasjonen foreløpig har gått flytende i kommunen og at de har klart seg bra med vanlig bemanning. 

Like før vinterferien denne uken fikk de på kort varsel, beskjed om at det kom vaksiner fra Astrazeneca/Oxford for å vaksinere helsepersonell, og det måtte skje i vinterferien. Da så hun at det ville være bedre å leie inn eksterne vaksinatører enn å kalle inn egne ansatte. 

— Vinterferie og kort varsel var utslagsgivende for at vi tok kontakt med apoteket, sier Frandsen Gran. 

God kompetanse i apotek

Siden kommunen har et godt forhold til apoteket, hadde fått et tilbud fra dem og vet hvilken kompetanse som finnes i apoteket, hadde hun dem i bakhodet for slike situasjoner. 

— Vi visste at hvis det knep på egne folk, så kunne vi kontakte apoteket.

Hun har også samarbeid med Bedriftshelsetjenesten, men siden de hadde store oppdrag på sykehuset, passet det å benytte apoteket. 

Kommunelegen forklarer samtidig at i tillegg til de innleide vaksinatørene fra apoteket, stilte kommunen med en vaksinevert som organiserte innkallinger og logistikken, sto for smittevern og registrering i Sysvak. 

Les også: Apotek vant serviceprisen i Kongsvinger