Statsminister Erna Solberg åpnet nytt PET-senter i Tromsø
Et av Europas mest moderne bygg for nukleærmedisinsk billeddiagnostikk og forskning. Perfekt plassert mellom Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge – der forskning møter klinisk nytte.

Den 1. juni 2018 åpnet PET-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) dørene. På den høytidelige åpningen var statsminister Erna Solberg og næringslivslederen Trond Mohn til stede. Bygget har kostet totalt 560 millioner kroner og Mohn har donert nær en tredjedel av summen. Dette har gjort det mulig å bygge et PET-senter som skal betjene den nordnorske befolkningen med alle typer diagnostiske PET-undersøkelser, og samtidig er det bygget inn kapasitet for forskning. Den pasientnære plasseringen av bygget gjør det mulig for pasienter å få direkte nytte av forskningen gjennom utvikling av nye, målsøkende substanser for både sjeldne og utbredte sykdommer.
Den som venter på noe godt ...
I tillegg til å huse et fullstendig PET-senter, med lokaler for produksjon av radionuklider, preklinisk forskning og en komplett GMP-sertifisert lab for rutineproduksjon av radiofarmasøytiske forbindelser, består bygget av en avdeling for sykehusapotekproduksjon. Syklotron, radiofarmasøytisk forskning og GMP-lab er i underetasjen, nukleærmedisinsk klinikk på bakkenivå og preklinisk forskning samt sykehusapotekproduksjon i første etasje. De tre øverste etasjene er kontorlokaler. Å bygge et slikt bygg tar tid, og helt siden man begynte å planlegge mulighetene for et bygg i år 2010 til det er fullstendig operativt (år 2019) vil det ha tatt ni år. De første masterstudentene i farmasi innen PET-radiofarmasi ble utdannet fra UiT – Norges arktiske universitet (UiT) allerede i 2006 for å starte kompetanseoppbyggingen i påvente av at det ville komme et PET-senter i Tromsø. Allikevel er dette relativt hurtig med tanke på den komplekse byggetekniske strukturen på renromskvalitet og radioaktiv stråling.
Det som skjer under produksjon av PET-legemidler er kort forklart at en syklotron akselererer og bombarderer vann rikt på 18O-oksygen med partikler (protoner) rett inn i 18O-atomkjernen. Da blir det til 18F, som så blir transportert til GMP-godkjente laboratorier hvor produksjonen foregår. 18F har en halveringstid på 110 minutter, og en automatisk og effektiv syntese av blant annet [18F]-FDG (Fluorodeoxyglukose) kan skje. [18F]-FDG er en glukoseanalog og er en av de mest brukte radiotracerene i klinisk praksis. Det «radioaktive sukkeret» [18F]-FDG tas opp av de cellene som bruker mye glukose, som hjernen, hjertet, nyrer og kreftceller. Ved å kombinere de anatomiske bildene fra en CT eller MR og [18F]-FDG-fordelingen fra PET kan man blant annet måle hjerneaktivitet, hjertefunksjon, lokalisere tumorer og måle respons på kreftbehandling.
Radiofarmasi i stor utvikling
I arbeidet med produksjon av de radioaktive PET-legemidlene spiller farmasøyten en viktig rolle. Radiofarmasi er et felt i stor utvikling, og alle delene av produksjonen krever mye kunnskap, for å kunne danne grunnlaget for at pasientene skal få radiomerkede forbindelser av høy kvalitet. Radiomerkede forbindelser betraktes som legemidler og krever produksjonslokaler av samme standard som steril legemiddelproduksjon i tillegg til strålevernstilpassede produksjonslokaler.
Regulatorisk arbeid vil derfor være en stor del av farmasøytenes rolle på PET-senteret. Legemiddelproduksjonen i Tromsø skal driftes i et samarbeid mellom Sykehusapotek Nord og PET-senteret ved UNN, og PET-legemidlene tilberedes under apotekloven. PET-legemidler er så kortlivede at produksjonen må skje etter rekvisisjon til den enkelte, navngitte pasient. Kontrollfarmasøyten eller QP-ansvarlig (Qualified Person) skal sørge for at de radioaktive forbindelsene har godkjent kvalitet. Dette gjøres ved hjelp av gode rutiner og prosedyrer (Quality Assurance) og kontroll av ferdig produkt (Quality Control) basert på gjeldende retningslinjer, jamfør monografier. QC-analysene består av både biologiske og kjemiske analyser og inkluderer Radio-TLC (tynnsjiktskromatografi), gammaspektrometer og HPLC.
Ved PET-senteret i Tromsø er det lagt stor vekt på instrumenteringen, og lokalene er i tillegg dimensjonert for fremtidig utvikling av nye målrettede radiotracere. Flere skannere til klinisk bruk samt til preklinisk bruk er installert og klare til bruk.
Godt samarbeid
Det er et meget kompetent og aktivt preklinisk forskningsmiljø i Tromsø med nasjonale og internasjonale samarbeider. Dette miljøet får nå store prekliniske forskningsfasiliteter i PET-bygget der preklinisk PET-SPECT/CT og preklinisk PET-MR er lokalisert (PET og SPECT – konvensjonell nukleærmedisin – i kombinasjon med CT og i kombinasjon med MR). Ytterligere fasiliteter for biologiske in vitro- og in vivo-studier er tilpasset lokalene, slik at mest mulig av forskningen kan gjøres i bygget. De prekliniske forskningsarealer har gangbro over til universitetets dyrestall. Det er også laget et organisk/radiokjemisk forskningslaboratorium som skal drive med utvikling, forskning og utprøving av nye radiofarmasøytiske produkter i nært samarbeid med den GMP-godkjente produksjonen som driftes i et samarbeid mellom Sykehusapotek Nord og UNN. For PET-senteret med den unike beliggenheten mellom UNN og UiT vil utfordringene være å nyttiggjøre seg av alle disse flotte instrumentene og mulighetene som er tilgjengelig. Så langt har tre farmasøyter tatt doktorgrad og tre farmasøyter mastergrad innen PET ved UiT. Fortsatt kompetanseutvikling er et stort fokus i perioden fremover, og per i dag er flere under utdanning. UiT og UNN har allerede et nært samarbeid. Denne nærheten gjør at veien mellom basalforskning til klinisk utprøving blir kort. Alt ligger til rette for at befolkningen i Nord-Norge kan få sine behov for PET-undersøkelser dekket og at det kan komme medisinske nyvinninger ut av senteret.
(Publisert i NFT nr. 8/2018 side 14-15.)