Britiske helsemyndigheter meldte onsdag morgen at de har hastegodkjent koronavaksinen utviklet av Pfizer/BioNtech. På nettsidene til det britiske helsedepartementet opplyser de at vaksinen skal være tilgjengelig over hele landet i løpet av neste uke. 

Les også: CEPI: Enormt positive og oppmuntrende vaksinenyheter

Godt tegn

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, sier til NRK at det er et godt tegn for Norge og resten av verden. 

— Dette er jo den første godkjenningen, så forventer en jo kanskje en godkjenning i USA i midten av måneden, og en godkjenning for hele Europa mot slutten av desember. Om dette får noen direkte betydning tror jeg nok ikke, men det er selvfølgelig veldig interessant at britene har handlet så raskt, sier Madsen til NRK.

Storbritannia har bestilt doser til 20 millioner mennesker. Ifølge BBC vil de første 800 000 dosene, som er nok til 400 000 mennesker, være klare i løpet av få dager.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) skal etter planen behandle Pfizer/BioNtech-vaksinen 29. desember, mens vaksinen fra Moderna skal diskuteres 12. januar.

Russland leder

Tirsdag meldte NRK at den Domodedovo-sykehuset utenfor Moskva har begynte å tilby vaksinen Sputnik V til befolkningen. Den generelle vaksineringen skjer i svært liten skala mens fase III studien fremdeles foregår og vaksinen er omdiskutert. Det er også usikkert hvor mange vaksiner Russland kan produsere på kort tid.