Forskjellene mellom Sveriges anbudssystem og Norges trinnprissystem kan bety store prisforskjeller på reseptfrie og reseptpliktige legemidler.

 

Det er Dinside.no som har tatt for seg prisforskjellen på Terbinafin Hexal, et reseptpliktig legemiddel som ofte brukes mot neglsopp, og som er et generisk alternativ til Lamisil.

Dette legemidlet koster 718 kroner i Norge, mens man i Sverige slipper unna med 167 kroner. Det er en prisforskjell på 551 kroner, altså 330 prosent prisforskjell. Det originale legemiddelet Lamisil har en pris på 1412 kroner. Prissammenligningene er gjort for pakker med 98 tabletter.

Årsaken til de store prisforskjellene ligger i de forskjellige prissystemene Norge og Sverige har: Norge benytter seg av trinnprisordningen, der prisen på de generiske legemidlene blir redusert i to eller tre trinn ved å sammenlikne prisene på de originale legemidlene i en gruppe referanseland.

I Sverige velger man heller å bruke en anbudsordning med anbudsrunde en gang i måneden. Leverandørene melder inn sine tilbud, og legemidlet med lavest pris blir den periodens «vara» nasjonalt.

NFT har tidligere skrevet om at Legemiddelverket har vurdert å gå over til et anbudssystem, men det ble den gangen vurdert at fordelene med trinnpris utveier ulempene, og at kundene med et anbudssystem mye oftere vil bli eksponert for generisk bytte.