Suksess for studentmarkering
Verdens farmasøytdag ble behørig markert av studenter ved Farmasøytisk institutt (FI) ved Universitetet i Oslo. Med stand like ved Nationaltheatret T-banestasjon gjorde de sitt for å opplyse folk flest om bredden av det farmasøytiske fag.
Som på bestilling var det sensommerstemning over 25. september, eller Verdens farmasøytdag som datoen også er kjent som.
God respons
I kritthvite labfrakker tok seks FI-studenter for seg tilfeldige forbipasserende og gjorde dem oppmerksomme på farmasøyters virkeområde og hvor spennende dette fagfeltet er.
— Vi ønsket å formidle at farmasøyter er legemiddeleksperter og jobber i alt fra forskning og utvikling, produksjon og kontroll, til salg og rådgivning i apotek og sykehus og så videre. Videre ville vi få frem at farmasøyten i apotek er et lavterskeltilbud for gratis helsehjelp og råd, sier Ørjan Leiknes Apeland, kontaktperson i Norges Farmaceutiske Forenings studentkrets.
Han forteller at det var lett å få medstudentene til å stille opp.
— De jeg spurte, som hadde anledning, var positive og ønsket å bidra. Mange av studentene er enige i at folk flest trenger å høre mer om farmasøyter og alt det vi kan, sier han.
Apeland forteller at folk viste interesse for studentenes stand.
— Selvfølgelig var det en del som prøvde å snike seg vekk, eller vike unna, slik vi alle gjør når noen vil selge oss ting, men overraskende mange, kanskje særlig eldre, var positive til å høre mer om farmasøyter. Mange fortalte om gode råd de hadde fått på apoteket, og mange skrøt av jobben vi gjør. «Det er godt dere passer på oss», var det flere som sa.
Enkelte kritiske røster var det også blant de forbipasserende, ifølge studenten.
— Vi fikk blant annet kommentarer på at det er altfor mye penger i legemiddelbransjen, mens andre uttrykte skepsis til legemidler generelt. En tannlege som gikk forbi, mente hun kunne nok om legemidler.
Rekruttering
I tillegg til informasjonsmateriell, godsaker og blant annet reflekser med NFF-logo, spanderte studentene gode råd på veien til dem som måtte ønske å tre inn i profesjonen.
— Det var blant annet foreldre som spurte om karaktersnittet for å komme inn på studiet, da de hadde barn som kunne være interesserte, forteller Apeland.
— Mange ville ha NFF-drops, og det var også noen som ville ta bilde sammen med oss, legger han til.
Alt i alt oppsummerer studentene dagen som vellykket.
— Det ble en spennende dag, og vi fikk utfordret oss selv og spredd det gode budskap til mange, avslutter Apeland.
(Publisert i NFT nr. 10/2014 side 18.)