Farmasøyt og stortingspolitiker for Høyre, Sveinung Stensland har mange tanker om hvordan farmasøytenes rolle vil utvikle seg fremover mot 2030, men han har en ønskedrøm.

— Min visjon er at flere farmasøyter skal ta ordet i samfunnsdebatten, sa han da han holdt innlegg under Tariffkonferansen arrangert av Norges Farmaceutiske Forening onsdag 10. mars. 

Hvor er farmasøytene?

Stensland oppfordrer farmasøyter til å være litt mindre bekymret for at alt skal være trippelkontrollert og hundre prosent sikkert og gå ut og ta mer plass i debattene om legemidler. 

Det siste året har det blitt publisert artikler om legemidler kontinuerlig i alle medier. 

— Men hvor ofte er det dere er med i de sakene?

Alle andre stikker seg frem

Farmasøyter har mer kompetanse enn noen andre på legemidler, og det er farmasøyter som står bak den mirakuløst raske utviklingen av vaksine som har skjedd.  

— Det er faktisk farmasøytenes fortjeneste, sa han og synes det er trist at pressen ikke ringer farmasøyter, når de vil ha kommentarer om legemidler. 

— I samfunnsdebatten er det alle andre grupper en farmasøyter som stikker seg frem.

Stensland er sikker på at folk forstå hvor viktig yrkesgruppen er og at flere er interessert i å høre hva farmasøyter har å si, men det er farmasøytenes ansvar å vise dem hva de har å bidra med og aktivt tilby det. 

— Dere kan være flinkere til å vise dere frem, sa han 

— Bli mer synlig, bli mer tydelig.

I tillegg til Stensland var administrerende direktør i Sykehusapotekene HF, Tore Prestegard, administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem, og tidligere instituttleder ved Farmasøytisk institutt, UiO, Henrik Schultz, invitert for å snakke om farmasien frem mot 2030. 

Medlemmer i Farmaceutene som ikke fikk med seg webinaret kan logge seg inn på farmaceutene.no og se konferansen i etterkant. 

Les også: Farmasøyt blir Høyres helsepolitiske talsmann