Sykehusapotekene finansierer professor II
Farmasøytisk institutt (FI) ved Universitetet i Oslo og Sykehusapotekene HF har inngått avtale om å finansiere...
...en professor II-stilling i klinisk farmasi.
— Avtalen er et uttrykk for Sykehusapotekenes ønske om å bidra til utdanningen av kliniske farmasøyter, og den styrker samtidig forskningssamarbeidet mellom institusjonene, opplyser Camilla Shalchian-Tabrizi, kommunikasjonsrådgiver i Sykehusapotekene.
Viktig forskning
Fra Sykehusapotekenes side fremholdes det at nettopp forskning er en viktig del av deres identitet som fagbedrift og av deres virksomhet.
— Som del av spesialisthelsetjenesten har Sykehusapotekene ansvar for å bidra til ny kunnskap, og dermed bedre pasientbehandling, gjennom forskning, understreker Shalchian-Tabrizi.
Stillingen man nå er med på å finansiere ved FI er på 20 prosent, og avtalen går over tre år. Det er professor Espen Molden som er ansatt i stillingen.
— Sykehusapotekene har som målsetting å tilby flere masteroppgaver i klinisk farmasi ved våre sykehusapotek, noe dette samarbeidet legger til rette for. Masterstudenter er en fin ekstraressurs for å gjennomføre forskningsprosjekter. I 2014–15 skal Molden være internveileder for tre masterstudenter i farmasi. Han er også hovedveileder for vår PhD-student i klinisk farmasi, Marianne Lea, forteller Shalchian-Tabrizi.
Verdifullt supplement
Instituttleder Henrik Schultz ved FI er tydelig fornøyd med samarbeidsavtalen.
— Avtalen med Sykehusapotekene HF gir oss økonomiske grunnlag for å videreføre det viktige arbeidet med klinisk farmasi, noe vi er meget takknemlige for. Dette innebærer blant annet at vi for første gang sender i alt sju av våre masterstudenter fra det ordinære studieforløp ut på sykehusene, sykehusapotekene og legekontorer med masteroppgaver i klinisk farmasi. Dette takket være Moldens, og de andre underviserne på KLIFA-studiets (den nedlagte erfaringsbaserte masteren i klinisk farmasi), kontakter i disse miljøene, og den økonomiske støtten fra Sykehusapotekene HF, forteller Schultz.
Farmasøyter som har gjennomført den erfaringsbaserte masteren i klinisk farmasi stiller velvillig opp som lokale veiledere, ifølge instituttlederen.
— Dette synes vi er spesielt koselig, understreker han.
Finansieringsformen med eksternt betalt professor II er ikke ny for FI.
— Vi har allerede en rekke personer knyttet til oss på denne måten, som hver på sitt område gir oss et meget verdifullt faglig supplement til vår faste stab med hensyn til både undervisning og forskning. Selv om vi har et finansielt problem med å videreføre selve KLIFA-utdanningen, er klinisk farmasi et altfor viktig område til at det kan falle bort. Vi jobber tvert imot med å se på hvordan vi kan gjenopplive KLIFA-masteren, påpeker Schultz.
(Publisert i NFT nr. 2/2014, s. 8)