Sykehusapotekene ønsker autorisasjon for kliniske farmasøyter
En arbeidsgruppe fra sykehus-apotekene anbefaler å opprette en sertifisering av kliniske farmasøyter.

I rapporten Kompetanse for kliniske farmasøyter i Norge – nasjonalt samarbeid om klinisk farmasi har arbeidsgruppen beskrevet kompetanseområdene for klinisk farmasi, definert læringsmål og foreslått konkrete kurs og tiltak for å heve kompetansen.
I tillegg har gruppen kommet med noen forslag til videre arbeid for å øke kompetansen til kliniske farmasøyter.
«For å bidra til høy kvalitet i fremtidens tjenester og samtidig sikre et høyt nok kompetansenivå hos alle kliniske farmasøyter bør det vurderes å legge til rette for en autorisasjon eller nasjonal sertifisering som klinisk farmasøyt», skriver arbeidsgruppen i rapporten.
Les også: IMM-kartet passer ikke lenger til terrenget i Helse-Norge
Nasjonalt samarbeid
Sykehusapotek i Norge (de fire foretakene, Diakonhjemmet Sykehusapotek og Lovisenberg sykehusapotek) samarbeider om kompetanse som angår klinisk farmasi nasjonalt og Integrated Medicines Management (IMM) som arbeidsmetode. I 2015 nedsatte direktørene en arbeidsgruppe for å se på kompetansen som finnes og kompetansen det er behov for. Mandatet var å sette læringsmål for kliniske farmasøyter samt å utarbeide en oversikt over konkrete kompetansehevende kurs og trening som tilfredsstiller krav innen aktuelle kompetanseområder.
I 2019 ble en tilsvarende gruppe nedsatt for å revidere rapporten, tydeliggjøre krav til apotekerfaring og etablere rutine for revisjon av rapporten.
Utrede behov for faglig spesialisering
Arbeidsgruppen 2019 besto av Elin Trapnes (Sykehusapotekene HF), Jannicke Slettli Wathne (Sjukehusapoteka Vest HF), Elin H. Bergene (Sykehusapotekene Midt-Norge HF), André Engesland (Sykehusapotek Nord HF), Merethe Nilsen (Diakonhjemmet Sykehusapotek) og Anne Marit Pedersen-Bjergaard (Lovisenberg sykehusapotek). Hilde Holm (Sykehusapotekene HF) overtok for Elin Trapnes fra juni.
Arbeidsgruppen mener videre det bør utredes hva som skal til for å kunne bli klinisk farmasøyt med faglig spesialisering, at det må jobbes for å finne mer kostnadseffektive kompetansehevende tiltak og at det må lages en modell for samhandling og samarbeid mellom sykehusapotekforetakene med tanke på kompetanseheving.
Les også: IMM brukes forskjellig rundt i Norge
Les også: —Det viktigste er at alle har et felles grunnlag
(Publisert i NFT nr. 9/2019 side 13)