Tobakksgiganten Philip Morris International, som blant annet selger Marlboro, vil kjøpe det britiske legemiddelselskapet Vectura som hjelper produsenter med å utvikle og markedsføre inhalasjonslegemidler. Tilbudet er på i overkant av én milliard engelske pund og salget skal avgjøres av aksjeeierne 24. august. 

Les også: Snusgründer vil konkurrere mot Farmasiet

Ironisk kjøp

Kjøpet er en del av Phillip Morris´ arbeid mot målet om at mer enn halvparten av driftsresultatet deres skal komme fra røykfri produkter, som e-sigaretter og luftveismedisiner innen fire år. Men mange mener det er en ironisk måte å gå frem på for et selskap som har gjort seg rik på å ødelegge lungene til folk og frykter det vil være med på å gi dem en legitim stemme i helsedebatten.   

Pharmacy magazine melder at kjøpet blir kritisert som uetisk av en rekke helseorganisasjoner, og flere, blant annet farmasøytorganisasjonen The Royal Pharmaceutical Society, oppfordrer myndighetene til å sette en stopper for avtalen. 

“Denne overtakelsen reiser ikke bare etiske bekymringer om at et selskap hvis tobakksprodukter skader befolkningen senere kan tjene på å tilby behandling, men det skaper også et etisk dilemma for helsepersonell» skriver president i The Royal Pharmaceutical Society Claire Anderson i et brev til helseminister Lord Bethell.

“Vi oppfordrer regjeringen på det sterkeste å gå imot denne overtakelsen for å beskytte befolkingen og helsepersonell»

Les også: Tamoksifen og nikotintyggegummi

Absurd

Sarah Woolnough, administrerende direktør i Astma UK og Den britiske lungestiftelsen kaller det fullstendig absurd at Philip Morris skal kunne tjene penger på å tilby behandling til de same menneskene som de har gjort syke i første omgang.