Flere har hevdet at ibuprofen forverrer sykdommen covid-19. Tirsdag kom det også en twittermelding fra WHO som advarte mot å selvmedisinere med ibuprofen ved koronasmitte. EMA (European Medinies Agency) og Legemiddelverket er ikke enig. 

— De europeiske legemiddelmyndighetene har vurdert tilgjengelig dokumentasjon og mener at det ikke er grunn til å endre anbefalinger om bruk av ibuprofen, skriver Legemiddelverket på sin netteside.

Ifølge Legemiddelverket tyder tilgjengelig data på at vanlige smertestillende legemidler verken har gunstige eller skadelige effekter på sykdomsforløpet ved covid-19. 

Les også: Paracetamol blir første koronarasjonerte legemiddel

Ingen godkjente legemidler

Legemiddelverket understreker at det foreløpig ikke er noen legemidler som er godkjent for behandling av covid-19.  

— Bruk av paracetamol eller NSAID, slik som ibuprofen, ved covid-19 kan lindre feber og ubehag. Disse legemidlene reduserer ikke risikoen for utvikling av mer alvorlige former for covid-19. De kan heller ikke forkorte sykdomsforløpet, redusere smittsomhet, forkorte infeksjonsperioden og forhindre infeksjon.

Anbefaler paracetamol

Legemiddelverket påpeker samtidig at det er kjent at ibuprofen i svært sjeldne tilfeller kan føre til komplikasjoner hos barn med vannkopper og at eldre med hjerte- og nyresykdom bør være forsiktige med å bruke ibuprofen. 

— Paracetamol er førstevalg mot feber og smerter. Paracetamol kan brukes av pasienter i alle aldre og gravide. Paracetamol går godt sammen med de fleste andre legemidler. 

følger korona fortløpende

Europeiske legemiddelmyndigheter i samarbeid med Legemiddelverket går kontinuerlig gjennom nye data om bivirkninger ved bruk av legemidler ved covid-19. 

— Vi vil raskt informere befolkningen og helsepersonell hvis anbefalinger for bruk av betennelsesdempende legemidler forandrer seg.