Den nasjonale studentorganisasjonen NoPSA (Norwegian Pharmaceutical Students' Association) avholdt 5. mars sin nasjonale kongress som er årets store faglige og sosiale høydepunkt.

Kongressen i år ble digital, og studentene klarte å spikre sammen et bredt program med mange interessante foredrag med utgangpunkt i beredskapsmedisin.

Leder Johan Mikkelborg Moss var lettet og fornøyd da kongressendingen var over.

— Jeg og hele NoPSA-styret er i grunn veldig fornøyd med kongressen. Vi har lagt inn en god innsats for å få en så god kongress som mulig tross ­pandemi. Dette er første gang vi har digital kongress, og jeg syns resultatet ble meget bra og er stolt over det vi har fått til! smiler han.

Les også: Farmasistudentene mobiliserer under koronakrisen

Mange og engasjerte seere

NoPSA spilte inn de fleste foredragene i forkant, men hadde med foredragsholderne på telefon slik at de kunne svare på de mange spørsmålene som kom inn fra engasjerte studenter.

— Iblant kom det flere spørsmål enn det vi hadde tid til, så seerne var veldig engasjerte! sier Mikkelborg Moss.

Sendingen gikk stort sett ­flytende, og opp mot 150 fulgte ­sendingene direkte. I tillegg var det kort tid etterpå godt over 700 som har kikket på sendingene i etterkant.

— NoPSA Nasjonal Kongress 2021 håper jeg har vært et lite ­høydepunkt for studenter under pandemien. For de som ikke fikk sett den live ligger den ­tilgjengelig for alle på vår ­YouTube-kanal, og jeg anbefaler alle farmasistudenter og ­farmasøyter å ta en titt, sier han og håper neste ­kongress blir fysisk, slik at studentene kan samles og få litt sosial moro ved siden av det faglige.

Les også: Tverrfaglig simuleringsøvelse i akuttmedisin

Beredskap og legemiddelmangel

Under kongressen, som hadde beredskapsmedisin som tema, holdt lege Dag Berild foredrag om antibiotikaresistens, daglig leder ved Ås produk­sjonslab, Ørjan Leiknes Apeland, ­snakket om ­apotek­produksjon og ­muligheten for å produ­sere legemidler i Norge, konstituert administrerende direktør i ­Sykehusinnkjøp, Bente Hayes, fortalte om ­hvordan de har ­håndtert beredskap og ­forsyning av ­legemidler under korona­krisen, farma­søyt Kristine Lunder­eng snakket om sin jobb som ­farmasøyt i ambulansetjenest­­en, Kristin Fodstad fra Apotek 1s mangel­team snakket om hvordan Apotek 1 jobber med ­legemiddelmangel og farmasøyt Tran Nguyen, som i år ble kåret til NoPSAs ­æresmedlem, fortalte om sine opplevelser som frivillig ­farmasøyt i flyktningleiren Moria.

Les også: Meningsfullt og faglig stas å jobbe i flyktningleir

(Publisert i NFT nr. 3/2021 side 21)