Vil følge opp med praktisk handling
Blant gratulantene som var til stede da Bent Høie røpet hovedtrekkene i legemiddelmeldingen var Arbeiderpartiets Karianne O. Tung. Hun benyttet anledningen til å melde partiet på i legemiddeldebatten.
— Jeg er gjerne saksordfører når meldingen skal opp i Stortinget, sa Tung, som samtidig forsikret at meldingen skulle leses grundig og at man i slike sammenhenger også merket seg hva som ikke blir sagt.
Men, Tung, som selv er medlem av Helse- og omsorgskomiteen, sa også at det ikke var noe hun umiddelbart var uenig i etter Høies presentasjon, og vi har derfor sjekket om dette fremdeles er tilfellet.
Muligheter og vanskeligheter
— Teknologiske fremskritt og utviklingen av stadig nye legemidler gir oss fantastiske muligheter til å kurere sykdom. Nye legemidler gir folk bedre, lengre og enklere liv. Samtidig bringer utviklingen oss opp i vanskelige diskusjoner om prioriteringer og ressursbruk på nye og usikre behandlingsformer. I et slikt landskap er en fremtidsrettet legemiddelpolitikk avgjørende, understreker Tung.
— Det er mye bra i meldingen, og Arbeiderpartiet vil bidra til at gode intensjoner på legemiddelfeltet følges opp gjennom praktisk handling, legger hun til.
Ap-politikeren er også glad for at Solberg-regjeringen følger opp Stortingets anmodningsvedtak fra våren 2013, om å utarbeide en legemiddelmelding.
— Vi er positive til at det nå foreligger en melding som foretar en helhetlig gjennomgang av legemiddelpolitikken, sier hun.
— Hva vil du si er den største positive overraskelse fra regjeringen?
— Feil bruk av legemidler er en av de hyppigste årsakene til dårlig kvalitet og skader i helsetjenesten vår. Derfor ventet vi på kraftfulle tiltak i den nye meldingen. Vi er derfor svært positive til forslaget i legemiddelmeldingen om at kommunene plikter å gå systematisk igjennom legemiddelbruken på sine sykehjem. Vi ser at en gjennomsnittspasient bruker sju legemidler samtidig, noe som kan være svært uheldig uten en nøye vurdering. Dette har vært praksis i Trondheim lenge, og vi ser gode resultater av slike tiltak.
— Og på den negative siden, hva savner du?
— Arbeiderpartiet hadde høye forventninger til den nye legemiddelmeldingen. Vi håpet den skulle inneholde konkrete tiltak og virkemidler som bidro til at flere legemidler og medisinske fremskritt kom pasientene til gode. Slik vi leser meldingen er den forsiktig, mye skal utredes og vurderes videre. Høie har etterspurt en ny og mer offensiv legemiddelpolitikk i opposisjon, vi mener han kunne vist enda mer handlekraft i posisjon.
Ifølge Tung er Ap opptatt av å holde engenandelene lave, og her føler hun regjeringen har sviktet.
— Høies regjering har allerede økt egenandelene etter at de overtok, og vi vil jobbe for at den trenden ikke får utvikle seg. Legemiddelmeldingen slår ikke fast at vi skal ha lave og enkle egenandeler i Norge også i fremtiden, påpeker Tung.
Riktig faglig og økonomisk
Vi ber Tung si noe om hva som blir spesielt viktig for Ap i den videre behandlingen av meldingen.
— Det overordnede målet for legemiddelpolitikken skal først og fremst være riktig legemiddelbruk, både faglig og økonomisk. For Arbeiderpartiet er legemiddelpolitikken også et redskap for å sikre høy kvalitet og lik tilgang til helsetjenester, samt å bidra til innovasjon og forskning som kommer alle til gode. Den første testen for regjeringens legemiddelpolitikk kommer allerede i statsbudsjettet for 2016. Da må det tilstrekkelige bevilgninger til sykehusene på bordet, slik at de kan ta i bruk nye behandlinger, og for å fortsette økningen til medisinsk forskning. Det forventer vi at Høie leverer. Og vi lover full støtte i Stortinget.
— Hvordan vurderer du viktigheten av å involvere farmasøyter i større grad i helsevesenet, og hvor vil det være viktig å få slått fast at farmasøyter skal være med?
— Arbeiderpartiet ønsker at farma-
søyter skal spille en sentral rolle i helsetjenesten. Flere farmasøyter inn i kommunehelsetjenesten kan være et riktig og godt tiltak. Arbeiderpartiet mener brukervennlighet er helt sentralt for trygg bruk av legemidler. Da bør det ytterligere forenklinger og forbedringer til i systemet, slik at pasienter og helsepersonell kan forstå, og gjøre seg nytte av ordningene som finnes. Da vil farmasøyter spille en helt avgjørende rolle, poengterer Karianne O. Tung.
(Publisert i NFT nr. 6/2015 side 10.)