Novo Nordisk kunngjorde i en pressemelding tirsdag at Pioneer 6-studiet har oppnådd sitt primære endepunkt. Studiet viser at oral semaglutid mot diabetes type 2 ikke gir større risiko for død eller hjerteinfarkt enn placebo hos pasienter med høy risiko for hjerteproblemer.

Pasienter med diabetes type 2 og hjerteproblemer eller høy risiko for hjerteproblemer som fikk semaglutid i pilleform, hadde en samlet risiko for hjerteinfarkt, slag eller hjerterelaterte dødsfall på 3,8 prosent sammenliknet med 4,8 prosent for placebo. 

Oral semaglutid er en eksperimentell glucagonliknende peptid-1 (GLP-1) analog i pilleform. Novo har, gjennom sine tidligere Pioneer-studier, vist at pillen kan måle seg med injeksjonslegemidler som Eli Lillys Jardiance og Novos egen Victoza.

Resultatene ble presentert på American Science Association (ADA) 79 Scientific Sessions tirsdag og er publisert i The New England Journal of Medicine (NEJM).

Les også: Novo Nordisk mer verdt enn Statoil

Første pille for diabetes type 2

Konserndirektør og vitenskaplig direktør ved Novo, Mads Krogsgaard Thomsen, er glad for at studiet styrker de kliniske bevisene for oral semaglutid og gleder seg til å  kunne presentere et nytt og unikt legemiddel som kan gi pasienter muligheten til å bruke pille i stedet for injeksjon. 

— Vi er spent på potensialet til oral semaglutid som kan bli den første og eneste orale GLP-1-behandling for mennesker med Diabetes type 2, sier han i pressemeldingen. 

Styrker semaglutid som legemiddel

— Kardiovaskulær sykdom er den vanligste årsaken til funksjonshemning og død hos mennesker med diabetes type 2, sier forsker på Pioneer 6-studiet og hovedforfatter på NEJM-artikkelen, Mansoor Husain, i pressemeldingen.

—Pioneer 6-studiet demonstrere at oral semaglutid ikke øker risiko for store kardiovaskulære bivirkninger, samtidig som det gir ytterligere bevis for den samlede kardiovaskulære profilen til semaglutid.