I juli varslet McKesson Corporation at de selger mye av sin virksomhet i Europa, som hovedsakelig innebærer grossister og apotek, til Phoenix-gruppen. Samtidig opplyste de at de vil satse utenfor Europa og ser etter kjøpere for resten av sine europeiske virksomheter, deriblant NMD og Vitusapotek. 

Hovedtillitsvalgt Csaba Pataki kan fortelle at nyheten kom brått på de ansatte, men han føler de har fått god informasjon fra ledelsen, som kalte inn tillitsvalgte til informasjonsmøte like før McKesson sendte ut pressemelding om salget.

— Vi ble involvert. Det var en veldig positiv ting, sier han.

God og ærlig informasjon

I etterkant har NMD opprettet en portal på intranettet hvor alle kan stille spørsmål. Der har det kommet mange spørsmål, og det har blitt publisert to lange videoer hvor direktør Ros-Marie Grusén svarer på spørsmålene. 

— Det føltes kjekt å kunne høre det rett fra henne, sier Pataki som også satte stor pris på at det ble publisert som video så alle kunne se henne. Han synes hun virket ærlig i sine svar.  

— Enten var det bra skuespill eller ærlig, smiler han. 

Han kan ikke si så mye om alt det ble informert om. Han tror ikke det er så mange oppover i systemet som får vite noe særlig før det skjer heller. 

— Det eneste vi vet er at prosessene tar lang tid og holdes i hemmelighet. Det er en spennende prosess å følge med på, og så lenge de er åpne og ærlige og villige til å svare på spørsmål, så synes jeg at det går riktig vei. 

Lite bekymring blant ansatte

Slik Pataki oppfatter medlemmene i Farmaceutene og andre ansatte, så er det delte meninger om det som skjer, men lite bekymring. Noen er engasjert, men mange bryr seg ikke så mye så lenge de beholder jobben. 

De fleste er enig om at et eventuelt salg ikke vil ha mye å si for de ansatte i apotekene. Endringer vil mest sannsynlig begrense seg til ledernivåene, og uansett vil det være ganske langt fram i tid før det skjer noen vesentlige endringer. 

Selv velger han å se at et salg kan være positivt. Han tror det kan være fordeler ved å bli eid av et europeisk selskap som ofte har andre holdninger til arbeiderrettigheter enn amerikanske. 

— Det kan være kjekt å få amerikanerne ut av Europa for å si det sånn, sier han med et smil og understreker at det er hans egne tanker fordi han husker med glede hvordan det var å jobbe for Phoenix-gruppen i Serbia. Da var han imponert over at rettighetene til de ansatte ble tatt mye mer på alvor enn hos mange andre aktører. 

Les også: McKesson vil bli selge Vitusapotek