WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en internasjonal folkehelsekrise
Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært at ebolautbruddet i Den demokratiske republikken Kongo er en internasjonal folkehelsekrise.
WHO har fulgt ebolautbruddet i Den republikanske republikken Kongo siden helsemyndighetene i landet varslet om utbrudd 1. august i fjor.
17. juli erklærte generaldirektør i WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, at utbruddet er en Public Health Emergency of International Concern (PHEIC).
— Det er på tide at verden blir oppmerksom og at vi dobler innsatsen vår. Vi må jobbe sammen i solidaritet med DR Kongo for å få en slutt på dette utbruddet og bygge et bedre helsesystem, sier han i en pressemelding fra WHO.
— Ekstraordinært arbeid har blitt gjennomført under uvanlig vanskelige omstendigheter i nesten ett år. Vi skylder de som har gjort en innsats- ikke bare fra WHO, men også stater, partnere og lokalsamfunn- å ta mer av byrden.
Les også: Jubel for ebolavaksine
Utbrudd ved porten til resten av verden
PHEIC-erklæringen kommer etter et møte i the International Health Regulations Emergency Committee for EVD in the DRC. Dette er fjerde gangen komiteen vurderer situasjonen siden I fjor høst. Komiteen begrunner erklæringen med nye utbrudd. Blant annet har det blitt bekreftet ett tilfelle av ebola i Goma. Goma er en by med nesten to millioner innbyggere på grensen til Rwanda og regnes som porten mellom øst-Kongo og resten av Kongo og verden.
Må ikke bli en straff
Komiteen uttrykker skuffelse over forsinkelser i finansiering som har begrenset innsatsen mot ebolaviruset.
De understreker også behovet for å beskytte levebrødet til menneskene som er mest påvirket av utbruddet, ved å holde transportruter og grenser åpne. WHO mener det er avgjørende å unngå at reise- og handelsbegrensninger gir negative økonomiske konsekvenser for samfunnene som er rammet.
— Det er viktig at verden følger disse anbefalingene. Det er også avgjørende at stater ikke bruker PHEIC som en unnskyldning til å innføre reise- og handelsrestriksjoner som vil ha en negativ effekt på innsatsen og på livet og levebrødet til menneskene i regionen, sier leder i komiteen, professor Robert Steffen.
Han får støtte av generaldirektøren.
— Dette handler om mødre, fedre og barn- for ofte hele familier er rammet. I midten av dette er det tragedier for lokalsamfunn og individer. PHEIC bør ikke bli brukt til å stigmatisere eller straffe de menneskene som har mest behov for vår hjelp.
2578 døde
PHEIC har blitt erklært fire ganger tidligere. Første gang det ble erklært var ved utbrudd av H1N1 influensa (svineinfluensa) i 2009, i 2014 på grunn av spredningen av poliovirus, ved utbruddet av ebola i Vest-Afrika 2014-2016 og i 2016 på grunn av utbrudd av Zika-virus i Latin-Amerika.
Utbruddet, som foreløpig stort sett har holdt seg i nordøstlige Kongo i provinsene Nord Kivu og Ituri, hadde per 20 juli 2578 tilfeller (hvorav 2484 bekreftede) og 1737 dødsfall (hvorav 1643 bekreftede).
Vaksinering fortsetter i utbruddsonen og i Goma, hvor det siste tilfellet dukket opp, med tilsammen 164 757 mennesker vaksinert med Mercks rVSV-ZEBOV.
Ifølge pharmafile.com har regjeringen i Kongo sagt nei til å prøve andre eksperimentelle vaksiner på grunn av manglende vitenskapelig bevist virkning og frykt for å forvirre befolkningen. Det har allerede vært flere angrep på helsepersonell.
Les også: MSD på prestisjeliste etter livreddende ebolainnsats