Militærfarmasøyten
Major og cand.pharm. Geir Inge Langdal har vært med på å bygge opp feltsykehus i krigsherjede land som Afghanistan og Tsjad. Under slike ekstreme omstendigheter er tverrfaglig samarbeid en selvfølge.

Geir Inge Langdal
Alder: 45 år
Sivil status: Gift, fem barn.
Utdanning: Cand.pharm. fra Universitetet i Oslo.
Arbeidssted: Forsvarets sanitet (FSAN), Sessvollmoen.
Favorittmedisin: Oralt rehydreringssalt, som blant annet brukes for å lage oral rehydreringsvæske for behandling av magesykeepidemier. Et livreddende og effektivt legemiddel som er billig å lage og som kan hjelpe mange mennesker raskt, særlig barn i utviklingsland.
Favorittfarmasøyt: Jeg har flere, men om jeg må velge en kan jeg nevne Mohammad «Mæmmi» Nouri Sharikabad, som har doktorgrad i farmakologi og jobbet ved Staten legemiddelverk. Han er dyktig, tør uttale seg og gjør en stor innsats innenfor farmakologien.
Hvorfor jeg er NFF-medlem: Fordi NFF vil være den fagforeningen som ivaretar mine interesser best dersom det skulle oppstå problemstillinger i forhold til faget.
Hvorfor jeg ble farmasøyt: Jeg hadde egentlig tenkt å bli sivilingeniør og begynte på studiet i Nederland, men synes det ble for kjedelig. Vurderte en stund medisin, men så kom jeg inn på farmasistudiet og har aldri angret. Man kan gjøre mye spennende innenfor farmasien!
— Det er først når vi kommer i nærkontakt med annet helsepersonell under uvanlige omstendigheter på operasjoner i andre land, at man ser hvor fruktbart et slikt samarbeid er, sier Geir Inge Langdal. For på feltsykehus er man nødt til å være mer sammen om arbeidsoppgavene. Hver og en sitter på kompetanse som må benyttes til det beste for hele teamet og overfor pasientene.
— Bortsett fra det rent faglige arbeidet, er kanskje samarbeidet og det praktiske arbeidet den mest nyttige erfaringen ute, sier han.
Langdal jobber i kirurgisk enhet i Forsvarets sanitet (FSAN). FSAN har det overordnede faglige ansvaret for alle helsetjenester som utføres i Forsvaret, både nasjonalt og internasjonalt. Han har vært utstasjonert på feltsykehus som skal være tilgjengelig for medisinsk understøtting av styrker, både i Afghanistan og i Tsjad. Til slike oppdrag fraktes rundt 200 containere fra Norge, inneholdende utstyr til operasjonsstue, oppvåkningsavdeling og tilhørende støttesystemer. Kvalitetskravene er de samme som på norske sykehus, og gjelder alltid for sanitetstjenesten for norske styrker.
— Jeg har bidratt med faglig støtte og inspeksjon, der jeg har sett på legemiddelforvaltningen på lokasjonen. Produksjon av medisinske gasser ved feltsykehuset ligger tett opptil legemiddelproduksjon. Vi kontrollerer som om det skulle vært legemiddel fordi kvalitetskravene er de samme som stilles til sivile helseinstitusjoner i Norge, forteller majoren.
— Jeg har ansvar for oksygen og medisinsk luft, og foretar også en del testing av gasser. Medisinsk luft produseres fra en kompressor og for å kunne håndtere systemet vi bruker, har jeg vært mye på kurs i England, der systemet er utviklet. I mange av landene er det helt andre temperaturer enn vi er vant til her hjemme. Det gjør riktig oksygentilførsel enda viktigere for pasienten.
— Hvorfor ville du jobbe med dette?
— Det er spennende å jobbe med noe som ikke alle holder på med, mye grunnleggende pasientbehandling, legemiddelhåndtering og praktisk logistikk. Det er givende å reise ut og treffe mennesker, både militære og sivile. Det er tankevekkende å se hvor forferdelig mange mennesker har det. Sammenliknet med våre små hverdagsproblemer lever de i en helt annen virkelighet enn de fleste kan forestille seg.
Den modige farmasøyten sitter igjen med et ønske om en mer rettferdig fordeling i verden. I det minste et minimumskrav til verdighet for å få dekket de grunnleggende menneskelige behov. Befolkningen i disse landene mangler alt. Det finnes ingen fungerende infrastruktur. Det meste er i elendig forfatning; veier, vann, mat, skolegang og helsetjeneste.
— I Afghanistan brukes det fem dollar per innbygger i året på helsetjenester, i Norge brukes det cirka 50 000 dollar per innbygger i året. Selv da er det uansett bare de som kan betale som får hjelp. Det finnes ingen fungerende spesialisthelsetjeneste i det hele tatt. Blir man alvorlig syk, dør man rett og slett. Det kan være av sykdommer som, sett med vestlige øyne, er svært enkle å behandle.
— Tsjad er høyt oppe på listen over verdens verste land å bo i (nummer fire på The Failed States Index). Korrupsjon gjennomsyrer landet og befolkningen lider. Folk lever for underén dollar dagen. Men det hjelper å vite at vi i alle fall kan bidra litt for noen mens vi er der.
Langdal har ikke bare jobbet innenfor militær regi. I løpet av plikttjenesteperioden på ti år har han hatt permisjon for å opparbeide seg apotekpraksis. Han har blant annet jobbet på Ullevål sykehusapotek og han har vært med på å starte et apotek fra bunnen av. Men jobben i militæret er så utfordrende at han blir nok værende blant grønnkledde hardhauser en god stund ennå.
— Fremtiden for faget, noen refleksjoner?
— Jeg synes faget har fått seg en knekk etter liberaliseringen av apotekloven i 2001. Apotekdriften dreier seg nå mer om å tjene penger. Det er produktene som er uinteressante i et farmasøytisk perspektiv som blir prioritert. Farmasøyten blir i mindre grad faglig veileder. Det burde være mer plass til pasienthåndtering og rådgivning enn det er i dag.
— Jeg tror generelt man bør organisere farmasøyter tettere opp mot helsetjenesten. Det er synd å se at det ikke er lagd strukturer på sykehus for farmasøyter. Dessuten er den farmasøytiske industrien nesten borte i Norge. Områder det bør satses på ser for meg ut å være praktisk legemiddelforvaltning i offentlig regi, kliniske farmasi og forskning. Det vil være et stort behov for farmasøytens kunnskaper i årene som kommer, sier Geir Inge Langdal.
(Publisert i NFT nr. 9/2009 side 30–31.)