Julia Jørstad har vært student­ambassadør siden 2015 og ble leder i Norges Farmaceutiske Forenings studentstyre våren 2019. Håvard Fjelltveit er ferskere med knapt to måneder i vervet. I november viser de NFT rundt på Institutt for farmasi ved Universitetet i Tromsø – Norges ­arktiske universitet (UiT) og forteller om ­engasjementet i Farmaceutene og livet som student i Tromsø.

Begge understreker hvor viktig det er å organisere seg, kjenne rettighetene sine og jobbe for faget, også for ­studentene som kan vinne på å være forberedt når de går ut i arbeidslivet. Men de synes også de får mye­ ­personlig ut av å engasjere seg i foreningen.

— Jeg får gjort mye underholdende, smiler Jørstad.

Som studentleder har hun vært på flere arrangement i Norge, som ­Farmaceutenes inspirasjonskveld og representantskapsmøtet og representerte ­foreningen under Norsk medisin­studentforening utlands faghelg i Budapest.

Les også: Nytt engasjement blant farmasistudentene

Lærerikt å treffe erfarne farmasøyter

For Jørstad som har to år igjen på ­studiet, er det dessuten nyttig å få muligheten til å treffe andre farmasøyter, lære mer om bransjen og finne ut hvilke muligheter som finnes for farmasøyter i arbeidslivet. Når hun er med på ­arrangementer, benytter hun alle anledninger til å snakke med andre og mer erfarne farmasøyter og spørre om hva de jobber med, om de liker det de driver med og hvordan de fikk jobben.

Hun legger ikke skjul på at organisasjonsarbeidet også tar seg bra ut på cv-en.

Fagkveld er bra for rekruttering

De to studentambassadørene synes det er interessant å arrangere fagkvelder og merker at det er stor interesse for de kveldene i Tromsø. De har nylig arrangert fagkveld om ­veterinærmedisin og om persontilpasset medisin i psykiatri. Spesielt møtet om persontilpasset medisin var populært og flere ikke-studenter tok kontakt og ville overvære foredraget.

Ved siden av labfrakkene merker de også at det er fagkveldene som er det store trekkplasteret til foreningen, og mange melder seg inn fordi de er ­interessert i å komme på foredrag.

— Studenter er ikke så opptatt av å organisere seg, så vi prøver å vise frem Farmaceutene ved å arrangere fag­kvelder, sier Jørstad.

Stille: De fleste har tatt kvelden eller sitter hjemme og leser, og -Julia Jørstad er den eneste igjen på lesesalen.

Den beste kantinen

Farmasibygget ved UiT er åpent, lyst og trivelig med en kantine som med sin salatbar blir omtalt som universitetets beste. Men da NFT var på besøk en ettermiddag i slutten av november, var det stille i bygningen – den meste av undervisningen var ferdig og studentene hadde forskanset seg for å lese. Jørstad og Fjelltveit forklarer at det er noen arrangementer i regi av ­studentforeningen Placebo, men at UiT mest er et studiested og at arrangement og aktiviteter stort sett foregår i byen. De to trives godt på studiet som har studenter fra hele landet og små kull som gir dem enkel tilgang til lærere og professorer og godt sosialt miljø.

(Publisert i NFT nr. 1/2020 side 39-40)