Flere av de store legemiddelselskapene i Norge tilbyr sine ansatte med helsefaglig bakgrunn permisjon med lønn for å bidra i kommune- eller spesialisthelsetjenesten under koronapandemien.

En av dem som var raskt ute til å melde sin interesse var sykepleier og stipendiat ved AbbVie, Joakim Hauge.

— Jeg følte ganske tidlig at jeg ikke kan sitte hjemme i de neste ukene og månedene og bare jobbe med doktorgraden, når jeg har en ­kompetanse som kan brukes, sier han.

— Den doktorgraden kan gjøres ferdig uansett, den. Jeg tenker at nå er det alle mann på dekk.

Les også: Curida ønsker koronadugnad for å sikre legemiddelforsyning

Nøyaktig smittevernarbeid: Når Joakim Hauge jobber inne på isolatet, som er markert og dekket i plast, er det en nøysom jobb for å ta på, og ikke minst av, alt utstyret riktig.

Isolat for smittede rusavhengige

Oslo kommune hadde behov for ekstra ­personell ved en nyopprettet isolasjonsenhet for covid-19-smittede rusavhengige. Det passet godt for Hauge som har jobbet innen rusomsorgen ­tidligere og skriver nå på en doktorgradsavhandling om hepatitt C.

Positivt tiltak fra industrien

Hauge er glad for at arbeidsgiveren hans gir ham muligheten til å bidra. Det er mange ansatte i legemiddelindustrien som har kompetanse som kan være med på å hindre at det offentlige ­helse­vesenet blir overbelastet.

— Jeg synes jo det er veldig flott at industrien, som jo er en del av og en samarbeidspartner til helsevesenet og som har mye kompetanse som kan brukes i situasjonen, gir ansatte muligheten til å bidra, sier han og skryter av imøtekommenheten til arbeidsgiver og hvor raskt kommunen fikk gjort det klart for ham å trå til.

— Det er en dugnad

I tillegg til AbbVie så har blant annet GSK, AstraZeneca, Roche, Novartis, Lilly, Bayer, Merck, Lundbeck, Janssen, Biogen, Takeda, Boehringer Ingelheim, Pfizer og MSD lagt til rette for at ansatte med helsebakgrunn som ønsker å bidra har ­mulighet det, opplyser Legemiddel­industrien (LMI) på sin nettside.

«Vi har åpnet for at våre ansatte med helse­faglig bakgrunn kan få betalt permisjon i inntil 13 uker, dersom de ønsker å jobbe som frivillige i det ­offentlige helsevesenet nå under ­koronapandemien. Vi er glade for å kunne bidra på denne måten, det er tross alt en dugnad. Og dette gjelder ikke bare i Norge, men for vårt ­selskap globalt», sier farmasøyt og daglig leder i Pfizer Norge, Sissel Lønning Andresen, til LMI.

«Vi har også til vanlig en ordning der alle ansatte kan få lønnet permisjon til å jobbe 40 timer i året med frivillig arbeid. De ansatte med helsefaglig bakgrunn har ikke denne time­begrensningen, så våre leger, sykepleier og ­farmasøyter kan jobbe for helsetjenesten på vår regning så lenge det er behov for det», sier ­direktør for myndighetskontakt i MSD, Hans ­Petter Strifeldt, til LMI.

(Publisert i NFT nr. 4/2020 side 18-19)