Uoversiktlig legemiddelberedskap
Etter at Sjukehusapoteka Vest fikk oppdraget om å opprette beredskapslageret, tok det ikke lang tid før de innså at Koronakommisjonen traff godt i sin kritikk av en uoversiktlig legemiddelberedskap i Norge.
— Det var ikke lett å få oversikt i starten. Det finnes vel åtte, ni forskjellige legemiddelberedskapslister, og vi har brukt veldig mye ressurser og tid på å rett og slett kartlegge hva som finnes av beredskap. Det er fortsatt utfordrende å få hele bildet, for det er veldig mange aktører som har fått mindre oppdrag innen legemiddelberedskap og lite samhandling, påpeker legemiddeløkonomisk rådgiver i Sjukehusapoteka Vest, Steinar Vik, og ramser opp grossistavtalen, nødkjøpslageret fra starten av pandemien, lager for h-reseptlegemidler, tamiflulageret, et antidotlager, i tillegg til forskjellige regler som pålegger sykehus og kommuner en viss beredskapslagring.
Les også: Nytt beredskapslager er som et skylager for legemidler
Foreløpig går de fleste beredskapsavtalene, -listene og -lagrene som før, men flere vil bli samkjørt med B180 fremover.
— Alt dette viser at det er en beredskapslagersekk med litt ulikt innhold, og det er utrolig viktig at det koordineres og at de som forvalter det har en grunnleggende forståelse for hva som skal til for at denne forvaltningen for det første skal gi beredskapen vi trenger, og for det andre at det blir økonomisk forsvarlig, legger fagdirektør Christer Bakke Frantzen til og fremhever at spesialisthelsetjenestens grossistavtale G2021 som løper over fire år, med opsjon på to pluss to års forlengelse, har en samlet verdi på nær 50 milliarder kroner, og at beredskapslagre opprettet under pandemien for primær- og spesialisthelsetjenesten kommer i tillegg til dette.
— Det er store summer, konstaterer han.
Les også: Quynh gleder seg til å ta fatt på den viktige jobben
(Publisert i NFT nr. 8/2021 side 32)