Søster Merete erkjenner at nonnene ikke hadde det så ille under pandemien.

— Vi var jo kjempeheldig når vi har en hage, og vårt liv er jo bygget for at vi skal kunne være hele tiden på samme sted, så vi har ingenting å klage over, sier hun.

— Men det er klart det var litt frustrerende, legger hun til.

Ingen kunne komme til messe, ingen kom for å overnatte i gjesteavdelingen, og det var ingen som kjøpte alterbrødet deres siden ingen fikk holde nattverd. I tillegg ble det mye organisering med ansatte og ­matlevering. Spesielt den første nedstengningen var streng i Frankrike. Det var i prinsippet ikke lov å gå ut.

Les også: Priorinne Merete

Mange eldre nonner

Selv følte Merete på ansvaret for 24 nonner, mange av dem i risikoalder.

— Du føler det litt mer spesielt som leder av det hele. Nå er jeg veldig avslappet i forhold til dette her, særlig med vaksinen. Men i begynnelsen var jeg det absolutt ikke; vi hørte om denne sykdommen, og vi har mange eldre, svakelige og syke søstre. Du lever i den spenningen; kommer dette viruset inn her, hvordan skal vi gjøre det?

Høsten 2020 var det en søster som hadde vært borte og kom tilbake og testet positivt. De fikk isolert henne raskt, men det var en anspent stemning både blant søstrene og de ansatte i klosteret frem til de fikk testet seg og heldigvis bekreftet at ingen flere var smittet.

Vaksinenekt

Etter hvert fikk de vaksinert alle, men hun hadde en eldre søster og en ansatt på sykeavdelingen som ikke ville ta vaksinen. Priorinne Merete kunne ikke kreve at noen skulle ta vaksinen. Selv om farmasøyten i henne protesterte, så aksepterte hun søsterens begrunnelse og ba henne om at hun i så fall ikke skulle delta i aperitiff med gjester. Søsteren valgte senere å la seg vaksinere etter å ha hørt Président Macrons tale i juli. Samtidig ble det utstedt en egen lov som påla alle ansatte på sykehus og alle som arbeidet med eldre mennesker å ta vaksinen.

— Når det gjelder henne, så lever jeg med det, men når jeg leser noen av de konspirasjonsteoriene som dukker opp, så tenker jeg: «Er det mulig?!» Jeg vet ikke helt hva de ser for seg. De lever i en helt annen verden, sier hun og erkjenner samtidig at det antakelig er en overhyppighet blant folk med religion og ­spiritualitet, men påpeker at den katolske kirken og paven er klar på at folk bør ta vaksine.

Nesten alle søstrene smittet

Til tross for vaksinen klarte de ikke å holde koronaen unna da omikronvarianten kom i vinter.  Plutselig var det noen som hadde symptomer og testet positivt.

— Nå blir man jo ikke så veldig syk, så da vi ­oppdaget det, var det så mange som allerede var smittet.

Da ble 19 av de 24 søstrene smittet, men til tross for høy gjennomsnittsalder gikk det bra med de fleste.

— Jeg regner med vi hadde vært mye sykere hvis vi ikke hadde vært vaksinert, konstaterer hun.

Les også: En formidabel endring av farmasiprofesjonen er i gang