Fra våre yngste år av ønsker vi klare rammer. Det ligger som kjent i et menneskebarns natur å tøyle grenser. For å utvikle en sunn «retningssans», er vi derfor avhengige av foresatte som forteller oss hva som er rett og galt, hva som er lov og ikke. Skal intellektet utvikle seg stabilt og godt, trenger vi hjelp til å finjustere vårt indre kompass. I voksenlivet er det like ens. Behovet for tydelighet og definerte regler fortsetter.

Apotekproduksjon er blitt et utfordrende område for så vel produsenter som ­myndigheter. Hva er apotek- og industriproduksjon, hvem har produktansvaret for lagerproduserte ­legemidler, hvordan navigerer man i sonen mellom resepturleieproduksjon og ordinær serviceproduksjon? Dette er blant spørsmålene NFT har bedt Statens legemiddelverk å svare på. Jørgen Huse, seksjonssjef i avdeling for tilsyn, medgir at regelverket må ­justeres. Han maner ellers til bevissthet: «Det er viktig at apotekfarmasøytene er bevisste på ­hvorvidt de bestiller og utleverer et legemiddel med markedsføringstillatelse eller om det er et magistrelt produsert legemiddel som ikke er godkjent av noen legemiddelmyndighet.» Les også hva tilsyn hos en serviceproduksjonsenhet avdekket.

En klar og stram regi ser ut til å gi blinkskudd for Apokus. Kursstafetten deres, der ­respekterte fagpersoner innen tema mor og barn bidrar, har vekket kunnskapsappetitten hos farmasøyter. Her følges de deltakende nøye opp, hvilket åpenbart gir uttelling: ­«Kursstafetten innebærer en forpliktelse», poengteres det tilfreds fra deltakerhold.

NFTs nye nettsider ble lansert i fjor vår, men er fortsatt under utvikling. Nå er alle de ­elektroniske utgavene atter samlet på farmatid.no, ta en titt nederst på forsiden. Flere tiltak for å bedre søkefunksjonen står for tur etter hvert.

«Man blir trett av alt, unntatt av å forstå», mente den romerske forfatter Vergil (Publius Vergilius Maro; 70–19 f.Kr.). Vårt oppriktige ønske at også denne NFT-utgaven skal bidra til å utvide lesernes horisont.

(Publisert i NFT nr. 5/2015 side 5.)