Piotr brukte lønnsstatistikken, økte lønnen betydelig
Farmasøyt Piotr Wlodno brukte lønnsstatistikken da han byttet jobb og fikk en betydelig lønnsøkning. Han anbefaler alle å bruke lønnsstatistikken for det den er verdt.
Etter at farmasøyt Piotr Wlodno hadde tatt en kikk på lønnsstatistikken publisert av Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene) i fjor, innså han at han lå litt under gjennomsnittet for sin gruppe. Han prøvde derfor å forhandle opp lønnen med sin daværende arbeidsgiver uten hell, og begynte å se etter andre jobber.
— Jeg ble innkalt til intervju etter bare et par dager. Da sa jeg hva jeg i min alder, med min utdanning og erfaring bør ha ifølge lønnsstatikken, og så sa jeg at jeg forventer litt ekstra, sier han.
— Og det fikk jeg! sier han med et stort smil.
Se lønnsstatistikken fra Farmaceutene her.
Viktig å bruke lønnsstatistikken
Wlodno mener hans opplevelse viser at flere burde bruke lønnsstatistikken.
— Jeg tenker det er så viktig å bruke lønnsstatistikken. Jeg tror ikke alle er klar over hvor mye de burde tjene.
I tillegg til lønnsøkning kunne Wlodno fornøyd konstatere at det er billigere reisevei til ny jobb, og den har parkeringsplasser til ansatte.
— Så det blir ganske mye totalt, slår han fast og legger til at den nye jobben i tillegg sa ja til å gi ham fleksibilitet til å fortsette på spanskstudiene ved siden av.
— Det er min hobby, men det er ganske viktig for meg å kunne fortsette. Det kan også være lønnsomt for min arbeidsgiver å kunne flere språk.
Bytte jobb er en mulighet for lønnsøkning
Alle disse fordelene kom fordi Wlodno valgte å bytte jobb. Han understreker at han trivdes godt i sin forrige jobb, og han har forståelse for at lederen hans der og da ikke hadde rom for å øke lønnen hans. Han synes også det er synd at man må bytte jobb for å kunne gå opp i lønn, men det er ofte det som må til.
— Jeg tror ikke det å bytte jobb er den eneste muligheten, men det kan være enkelt, bekrefter han.
Lønnsstatistikken gratis for alle medlemmer
Farmaceutenes lønnsstatistikk for 2022 er publisert på farmaceutene.no og gratis tilgjengelig for alle foreningens medlemmer.
Jeg tenker det er så viktig å bruke lønnsstatistikken. Jeg tror ikke alle er klar over hvor mye de burde tjene.
Piotr Wlodno
Assisterende forhandlingssjef Mathias Calmeyer Østvold er glad statistikken endelig er klar, og han håper alle bruker den for det den er verdt når vi nå nærmer oss lønnsoppgjøret.
— Jeg håper medlemmene bruker statistikken aktivt inn mot sine lønnssamtaler, sier han og minner om at det er viktig å ha en lønnssamtale hvert år.
— Dersom du ikke har gjennomført lønnssamtale ennå, er det viktig at du gjør det nå. I en lønnssamtale kan du og din leder snakke om lønn, lønnsutvikling og hvilke grep dere i fellesskap kan gjøre for at du skal få en bedre lønnsutvikling.
LES OGSÅ: Lønnskalkulatoren sikrer at du har rett lønn
Husk at mange tjener mer enn gjennomsnittet
Statistikken viser følgende gjennomsnittslønn:
Reseptarfarmasøyter: Kr 579 000
Provisorfarmasøyter: Kr 701 000
Ph.d./dr.scient: Kr 775 000
Apotekere: Kr 845 000
Reseptarfarmasøyter (2022-kullet): Kr 505 000
Provisorfarmasøyter (2022-kullet): Kr 599 000
Østvold forklarer at lønnsstatistikken utarbeides slik at det enkelte medlem kan vurdere egen lønn opp mot andre farmasøyter.
— Lønnsstatistikken gir verdifull informasjon om hva arbeidsgivermarkedet var villig til å betale andre farmasøyter med din kompetanse og arbeidskraft per november 2022. Den kan brukes som et hjelpemiddel i samtaler om lønn, sammen med andre relevante faktorer, slik som kompetanse og arbeidsoppgaver, påpeker han og legger til:
— En gjennomsnittslønn viser ikke nødvendigvis hva som er riktig lønn for deg, og det er i den forbindelse viktig å huske på at halvparten tjener mer enn snittet.
Får du den lønnen foreningen anbefaler?
Farmaceutene har også oppdatert og gjort endringer i sin lønnsanbefaling.
— Lønnsanbefalingen på våre nettsider er ment som et supplement til lønnsstatistikken. Den viser hvilket lønnsnivå vi mener den enkelte farmasøyt som et minimum bør ha, basert på utdanningsnivå, erfaring og arbeidssted. Datagrunnlaget er endret basert på tall fra den nye lønnsstatistikken, og vi anmoder alle medlemmer å sammenlikne egen lønn mot lønnsanbefalingen, sier Østvold.
— Vår anbefaling er at nyutdannede provisorer som et minimum bør ha 605 000 kroner og reseptarer 520 000 kroner, føyer han til.
Fersk lønnsstatistikk er klar
Farmaceutene publiserer hvert år lønnsstatistikk hvor du som farmasøyt kan få en idé om hvor mye du burde tjene. Lønnsstatistikken for 2023 er nå publisert og ligger på farmaceutene.no gratis tilgjengelig for alle foreningens medlemmer.
(Publisert i NFT nr. 3/2023 side 37.)
Endret 16/2-2024 med et nytt avsnitt om lønnsstatisikk 2023.