Rekrutterings- og konsulentselskapet ­Pharma­relations har satset i Norge siden 2018. I april ansatte de farmasøyt Cecilie Vo Beiske som Head of Medical Interim.

Interim betyr i dette tilfellet konsulenter som leies ut til kunder. Det er et vanlig begrep i Sverige, forklarer hun.

— I Norge er begrepet mindre kjent, så når de hører tittelen min, så skjønner de ikke helt hva jeg gjør, ler hun.

LES OGSÅ: Teriak tilbyr konsulenter som faktisk vet hva et legemiddel er

Farmasøyter må ikke være redde

Vo Beiske satser for fullt på at det skal bedre seg fremover. Hun håper også på at flere farmasøyter skal la seg friste til å prøve konsulentyrket.

— Jeg synes det er gøy, for det er så mange ­spennende muligheter i konsulentbransjen, og det er derfor jeg vil ha med flere farmasøyter.

Aller helst hos dem. De tilbyr tjenester innen alt fra regulatorisk og kvalitet til kliniske studier og ­produksjon. De har for øyeblikket åtte konsulenter med to til på vei.   

— Men vi har ingen farmasøyter akkurat nå. Vi har bioingeniører, leger og konsulenter i ­kommersielle ­roller, men jeg savner farma­søyter. De må veldig gjerne ta kontakt. Det er ikke ­farlig, sier hun som vet at farmasøyter ikke er mest frempå. Hun har jobbet for å rekruttere farmasøyter tidligere, blant annet da hun jobbet i Curida.

— Jeg har inntrykk av at det er flere som vil til industrien, men jeg skjønner ikke hvorfor de ikke tar kontakt.

LES OGSÅ: Fem fremgangsrike år i elverumskogen for Curida

Farmasøyter må ta kontakt

Den ferske konsulentsjefen oppfordrer de som synes det høres spennende ut, til å kontakte henne. Hun tror mange legger for mye vekt på de ­kvalifikasjonene som etterlyses, men det er andre faktorer som betyr mye, blant annet hvilke ­kvalifikasjoner andre søkere har og personlige kvaliteter. Dessuten har alle farmasøyter en solid utdanning som gir godt grunnlag for å sette seg inn i oppgavene som er viktige i industrien, og det er alltid rom for opplæring.

— Jeg har jobbet i industrien siden jeg var ferdig med å studere, og jeg kan si at alt det jeg har lært som jeg har gjort i jobben, og de resultatene jeg har levert i arbeidslivet, det har jeg lært i arbeidslivet; det er det nok viktig for farmasøyter å huske på, sier hun og legger til at hos dem er de opptatt av at konsulentene skal lære av hverandre og hele tiden ha en kompetanseheving.

LES OGSÅ: Rådgir internasjonal farmasi fra Skien

Positivt med nyutdannede

At en er nyutdannet, kan være positivt, og hun mener unge, ferske farmasøyter vil lære mye fort hvis de starter som konsulent.

— Det et veldig bra læringsmiljø for unge studenter. Tidlig i karrieren vil de få muligheten til å jobbe for ulike oppdragsgivere, og få et bredere innsikt og perspektiv.

Hovedkontoret i Sverige er også kåret til Great Place To Work, påpeker Vo Beiske.

— Vi tar godt vare på våre konsulenter og ønsker at de skal føle seg som en del av laget i ­Pharmarelations. Det er også viktig når vi låner ut konsulenter til kunder, at det er fornøyde og ­tilfredse konsulenter de får. Når vi blir mange nok ansatte i Norge, skal vi også sørge for å delta i sertifiseringen.    

Bransje i vekst

Pharmarelations er med 250 ansatte store i ­Sverige, og ønsker å bygge seg opp i Norge. Vo Beiske er sikker på at de valgte et godt tidspunkt for å satse som konsulenter for industrien.

— Legemiddelproduksjon er blitt veldig aktuell de siste årene, og etter pandemien har vi sett at dette er et område med et stort potensial og som det er behov for, konstaterer hun.

 

Vi har bio­ingeniører, leger og konsulenter i kommersielle roller, men jeg savner farmasøyter.

 

Samtidig blir legemiddelindustrien mer og mer spesialisert, og bedriftene trenger veldig spisset kompetanse, men ikke hele tiden.

— Med konsulenter så får du den kompetansen du trenger i den perioden du trenger det. Det kan både være nyttig og lønnsomt for selskapene å leie inn konsulenter for kortere perioder. En myte er at det er kostbart å kjøpe konsulenttjenester, men det stemmer nødvendigvis ikke, fordi det er vi som tar alle sosiale kostnader og risikoen, sier hun.

Lys fremtid

Ikke minst er det positivt for Pharmarelations at det er mange oppstartsselskaper som satser.

— Det er så mye endringer i farmasi hele tiden. Det dannes mange nye selskaper som trenger ­spesialkompetanse i ulike deler av sitt utviklingsløp. Vi ser at sånne små bedrifter er helt avhengig av å leie inn noen som kan levere akkurat det de trenger for å komme videre til neste steg i utviklingen.

I tillegg til å sende konsulenter ut i bedrifter, så rekrutterer Pharmarelations for selskaper som ­trenger spesielle faste ansatte. Gjennom det de ­kaller en in-house-avdeling, tar de på seg ­mindre konsulentoppdrag som kan gjøres fra deres ­kontorer og som foregår mer på timesbasis.

Hun og selskapet er optimister for fremtiden i Norge. Til høsten etablerer de en in-house-avdeling i Norge, og de har mål om å bli mange flere om ikke så mange år.

— Vi har sett en sterk vekst i Sverige, og det skjer nok her også, håper vi, smiler hun.

(Publisert i NFT nr. 5/2022 side 28-29.)