GSK har lansert Shingrix, en vaksine mot helvetesild, i Norge.

— Vaksinen er vist å gi over 90 % beskyttelse mot helvetesild i alle aldersgrupper ≥50 år. Helvetesild (herpes zoster) kan være svært ubehagelig og smertefullt, og sykdommen antas å ramme én av fire personer i løpet av livet. Risikoen for helvetesild øker med alderen grunnet aldersrelatert svekket immunforsvar, med en kraftig økning etter 50-årsalder. Personer med nedsatt immunforsvar av andre årsaker har også økt risiko for å få helvetesild, skriver de i en pressemelding.

Les også: Vaksinetyper – fra levende virus til mRNA

Kan brukes av immunsupprimerte

I tillegg til at den nye vaksinen skal gi god beskyttelse, er den ikke basert på levende svekkede virus. Den er en inaktivert vaksine og består av glucoprotein E antigen fra varicella zoster viruset produsert ved rekombinant DNA-teknologi. Siden vaksinen ikke er levende, kan den gis til personer med nedsatt immunforsvar. 

FHI opplyser at vaksinasjon krever to doser med to måneders intervall. Vaksinen er godkjent for alle personer over 50 år og for personer over 18 år med nedsatt immunforsvar. FHI vurderer at vaksinen er særlig aktuell til personer som:

  • har gjennomgått, eller skal gjennomgå, stamcelletransplantasjon
  • har gjennomgått, eller skal gjennomgå, organtransplantasjon
  • har hematologisk kreft
  • har malign solid svulst
  • er på immunsupprimerende behandling, eller skal starte slik behandling
  • er HIV-positive

Helvetesild forårsakes av det samme viruset som vannkopper, varicella zoster-viruset. 

Etter du har hatt vannkopper, vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.

Hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker kan viruset spre seg ut langs nerven igjen og ende opp i huden. Bare de som allerede har hatt vannkopper kan få helvetesild.

Helvetesild kan være svært smertefullt.

FHI skal vurdere vaksinetilbud

GSK anslår at 13 000 personer antas å få helvetesild i Norge hvert år, og at det koster det norske helsevesenet 61,4 millioner kroner årlig.

Ifølge FHI vet vi ikke hvor mange som får helvetesild i Norge, men viser til tall som sier at det kan være så mange som fem per 1000 eldre som årlig får helvetesild. 

Folkehelseinstituttet har startet arbeidet med en fullstendig metodevurdering av tilbud om vaksine mot helvetesild til voksne. Det skal etter planen starte vinteren 2022. 

God men dyr medisin

Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo, sier til Dagens Medisin at det ikke er en sjeldenhet å få helvetsild, spesielt fra 50-årsalderen, og at vaksinen fra GSK virker som et godt alternativ.

— Et problem kan være at den er dyr: Den koster nesten 2000 kroner per dose, og man må ha to doser. Med kostnader for å få satt den snakker vi om totalpris på rundt 4500 kroner. Men den ser ut til å ha en langvarig effekt, sier han til DM Pharma.