Uten tvil - ta master.

kommentar fra undersøkelsen

 

Studentorganisasjonen NoPSA (Norwegian Pharmaceutical Students Association) har spurt farmasøyter om masterutdanning og har fått relativt klare svar. 

— Stort sett var de som hadde tatt master veldig fornøyd med masteren. De aller fleste svarte at de hadde et bra utbytte av den, sier markedsføringsansvarlig i NoPSA, Sebastian Skammelsrud Madsen.

 

Etter over 20 års erfaring i apotek så merker jeg at kunnskap etter master ikke er noe merkbar i apotekhverdagen. Derimot er masterutdannede ofte for teoretiske og mindre praktiske i å løse apotekkundens legemiddelproblemer.

kommentar fra undersøkelsen​​​​​​​

 

LES OGSÅ: Betent diskusjon om kvalitet på farmasiutdanningene

Medlemmene ønsket kunnskap om master

I forbindelse med en spørreundersøkelse om hva de ønsket mer av på organisasjonens sosiale medier i fjor etterlyste NoPSAs medlemmer mer informasjon om fordeler og ulemper ved å ta en master.

— Nå er det snart søknadsfrist, så da lagde jeg en slik undersøkelse for å hjelpe de som fortsatt er litt usikre på om de vil fortsette med utdanningen, forklarer Skammelsrud Madsen.

— Og da tenkte jeg at det er vel ingen bedre å spørre enn de som er ferdig utdannet, sier han som delte undersøkelsen på Farmasi-gruppen på Facebook.

 

Du lærer enda mer av å ta master. Det å skrive en masteroppgave gjør at du utvikler deg til en sikker og selvstendig farmasøyt. I tillegg åpner det for flere jobbmuligheter utenfor vanlig apotek.

kommentar fra undersøkelsen

 

Han er ikke helt fornøyd med svarprosenten, men med litt over 50 svar har han helt klart noe å jobbe med. I tillegg har mange kommet med kommentarer og råd til studentene. 

LES OGSÅ: Farmaceutene oppfordrer farmasøyter til å videreutdanne seg

De aller fleste er glad de tok master

Skammelsrud Madsenopplyser at de fleste som svarte, 40 stykker, har master, men det var også 14 reseptarer som svarte. De aller fleste som svarte på undersøkelsen jobber i apotek, men det var også svar fra ansatte i industrien, akademia og forvaltningen.

84,2 prosent av de med master mener de har fått godt utbytte av utdannelsen.

10,5 svarte at de ikke har hatt godt utbytte av graden. Av dem jobber alle i apotek.

 
Etter som Jeg har skjønt på andre ga de +2 åra lite om en skal jobbe i vanlige apotek uansett. Annet enn høyere lønn.

kommentar fra undersøkelsen​​​​​​​

 

Når det gjelder reseptarer var det litt mer splittet. 46,7 prosent av de som kun har tatt bachelor svarte at de ikke ville gått tilbake og tatt en master hvis de kunne velge, mens 26,7 prosent svarte «ja». 

 
Ta master! Bedre lønn, flere muligheter!

kommentar fra undersøkelsen​​​​​​​

 

I etterkant har Skammelsrud Madsen laget en instagrampost med statistikk på NoPSAs instagramside nopsainsta og lagt med en del kommentarer og råd fra farmasøyter. NoPSA har ikke tenkt å gjøre noe mer ut av undersøkelsen og gir heller ikke studentene noen konkrete råd om hva de bør gjøre. Han håper studenter som fremdeles er usikre kan kikke på svarene og rådene fra farmasøyter og få litt støtte i avgjørelsen sin når de nå nærmer seg søknadsfrist.

Bra å kunne velge 3+2

Studenten som selv går på tredje året bachelor ved UiT-Det arktiske universitetet og skal fortsette på master ved NTNU, har merket seg debatten rundt kvaliteten på utdanningene, men vet ikke om undersøkelsen hans kan si noe om den.

— Personlig mener jeg at det er en bra ting at vi har muligheten til det 3+2-løpet i Norge, sier han og understreker at det er hans mening og at NoPSA ikke har noen mening i den saken.

 

Velg kortest mulig utdanning.

kommentar fra undersøkelsen​​​​​​​

 

3+2 er bra både fordi det, som for han, gir mulighet til å bytte studiested mellom bachelor og master, men også fordi han tror mye av det som gjøres i apotek godt kan gjøres av en reseptar. 

Hvis du først vil jobbe innenfor farmasi og ønsker å holde mulighetene åpne tar du master. Det å ta en master senere i livet er vanvittig tungvint.

kommentar fra undersøkelsen​​​​​​​

 

Skammelsrud Madsen har jobbet mye på apotek og mener han ville følt seg komfortabel med å jobbe i apotek nå.

— På apoteknivå så merker ikke jeg noen stor forskjell. I hvert fall med de oppgavene apotek har i dag. Det blir noe helt annet om apotekene skal gjøre som i Storbritannia og får rekvireringsrett for enkelte legemidler. Da kan det hende jeg hadde hatt et annet synspunkt.

LES OGSÅ: Farmasiutdanningene er ikke helt enig om opptakskrav

 
Med mindre du er fornøyd med å jobbe på apotek hele livet, så anbefaler jeg sterkt å ta en master. Selv om du kun skal jobbe på apotek, så vil en master gi nye muligheter som du ikke har med en bachelor alene. Jeg anbefaler alltid alle å ta en master, da det kun er 2 år ekstra.

kommentar fra undersøkelsen​​​​​​​