Bruk av norskprodusert kollagen fra kalkun til formulering av legemidler
Masteroppgave
Tittel
Karakterisering av kollagen fra kalkun og fremstilling av kollagenbaserte «drug delivery»-systemer
Veiledere
Professor Hanne Hjorth Tønnesen, stipendiat Victoria J. Valerón Bergh og professor Ingunn Tho, Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo
Tidspunkt for eksamen
2016, vår
Hovedbudskap
En økning i mengde våtorganisk avfall fra fjærkreindustrien skaper et behov for å utnytte restråstoff på en nyttig og effektiv måte. Restråstoffet er rikt på proteinet kollagen.
Kollagen er nyttig i behandling av overflatesår grunnet unike kjemotaktiske egenskaper overfor celler nødvendig for sårheling.
Kollagen kan benyttes som en matriks for kontrollert frisetting av legemidler
BAKGRUNN OG HENSIKT
Miljødirektoratet rapporterte i 2011 at mengden våtorganisk avfall hadde økt fra 1 million tonn i 1995 til i overkant av 1,4 millioner tonn i 2011 (1). Den stadig økende mengden skaper et behov for å utnytte avfallet på en nyttig og effektiv måte. Slakt og produksjon av kjøttprodukter gir restråstoff i form av sener, hud og beinrester. Dette materialet er rikt på proteinet kollagen. Kollagen er det proteinet som er mest utbredt i både mennesker og dyr, og har vist seg nyttig som materiale i medisinske produkter. Kollagen har unike egenskaper som kan benyttes i behandling av overflatesår og fremmer nydannelse av vev og sårheling (2).
I samarbeid med Norilia AS ble våtorganisk avfall fra kalkun brukt som kilde for kollagen. Hensikten var å karakterisere kollagen fra norsk restråstoff etter slakt for egnethet i farmasøytiske produkter og utvikling av mulige kollagenbaserte legemiddelformuleringer.
MATERIALE OG METODER
Kollagen er et komplekst protein og det er viktig å oppnå en reproduserbar batch til batch-kvalitet hvis produktet skal kunne benyttes som råmateriale i farmasøytiske produkter. Det ble benyttet norskprodusert kollagen fra henholdsvis kalkunlår og kalkunfilet. Løselighet, svelleevne, egenviskositet, molekylvekt, vanninnhold og denatureringstemperatur er blant egenskapene som ble undersøkt. Det ble fremstilt geler og frysetørkede produkter av kollagen fra kalkun kryssbundet med riboflavin (vitamin B2), tilsatt det antibakterielle middelet klorheksidin. Riboflavin er en kjent kryssbinder av kollagen ved bestråling med UV eller blått lys (3). Formuleringene ble karakterisert for mekaniske egenskaper og frisetting av klorheksidin.
RESULTATER
Kollagen fra kalkun viste store batch til batch-variasjoner og skilte seg noe fra kommersielt kollagen (referansemateriale). De ulike batchene med kollagen fra kalkun hadde en molekylvekt som varierte fra 367 kDa til 544 kDa. Kollagen fra kalkunfilet hadde en høyere denatureringstemperatur enn kollagen fra kalkunlår og referansematerialene. Nøytralisering av pH og tilsetning av riboflavin til løsninger av kollagen og bestråling ved rett bølgelengde ga faste kollagengeler og bidro til en kontrollert frisetting av klorheksidin fra frysetørkede produkter. Frisettingen var signifikant forskjellig i frysetørkede produkter med og uten riboflavin (P < 0,05).
DISKUSJON
Råmaterialet ble behandlet med pepsin ved utvinning fra restråstoff hos produsenten. Pepsinbehandling vil spalte peptider på endene av kollagenmolekylet. Disse peptidene er kilden til immunreaksjoner. Dette gjør at vi får en god biokompatibilitet for produktet. Et enkelt kollagenmolekyl skal i utgangspunktet ha en molekylvekt rundt 300 kDa (2). Høye verdier for gjennomsnittlig molekylvekt indikerer kryssbindinger mellom kollagenmolekyler (4). En variabel kvalitet mellom batchene kan komme av ulikt utgangsmateriale.
En høyere denatureringstemperatur for kollagen fra kalkunfilet betyr at materialet oppfører seg mer stabilt ovenfor temperaturendringer enn kollagen fra kalkunlår og referansekollagen. Dette er nyttige egenskaper for biomaterialer. Signifikant forskjell i frisetting av klorheksidin fra ulike formuleringer av frysetørkede produkter med kollagen viser muligheten for å kontrollere frisettingen ved å endre graden av kryssbinding mellom kollagenmolekylene.
KONKLUSJON
Kollagen fra kalkun hadde variabel kvalitet fra batch til batch. Dette kommer av at utgangsmaterialet og produksjonsprosessen ikke ble holdt konstant. Metoden for utvinning av kollagen fra restråstoff etter slakt må standardiseres, og vil på sikt kunne bidra til at våtorganisk avfall fra fjærkreindustrien kan utnyttes på en nyttig og effektiv måte, også innen medisinske bruksområder.
REFERANSER
- Miljødirektoratet. Våtorganisk avfall,
- www.miljostatus.no/Tema/Avfall/Avfall-og-gjenvinning/Avfallstyper/Vatorganisk-avfall/ (søkedato 21.12.2015).
Mitra A, Lee CH, Cheng K. Advanced Drug Delivery. Hoboken, NJ: Wiley, 2013. - Tirella A, Liberto T, Ahluwalia A. Riboflavin and collagen: New crosslinking methods to tailor the stiffness of hydrogels. Materials letters 2012; 74: 58–61.
- Domb AJ, Kost J, Wiseman DM. Handbook of biodegradable polymers. Amsterdam: Harwood Academic Publishers, 1997.
(Publisert i NFT nr. 12/2016 side 29)