Individualisert oppfølging av legemiddelbruk krever kompetanse!
Tekst: Beate H. Garcia, førsteamanuensis i klinisk farmasi,
Institutt for farmasi, UiT Norges arktiske universitet
Anbefalinger om legemiddelvalg, dosering og behandlingslengde i produktbeskrivelser og kliniske retningslinjer er i all hovedsak standardiserte basert på friske frivillige deltakere i kliniske studier. På tvers av denne standardiseringen, erfarer vi et stort behov for individualisering av legemiddelbruk. Ikke bare i forhold til doser, doseringstidspunkt og behandlingslengde, men også i forhold til blant annet alder, nyrefunksjon, leverfunksjon, bivirkninger, komorbiditet, polyfarmasi og personlige preferanser. En slik individualisering gjøres i dag i liten grad hos den enkelte legemiddelbruker. I tillegg til at legemiddelbrukeren ofte mottar utilstrekkelig informasjon om sine legemidler, kan dette være en medvirkende årsak til at legemiddelrelaterte problemer oppstår.
Kliniske ferdigheter må styrkes
Forskning viser at den enkelte pasients legemiddelregime kan kvalitetssikres ved hjelp av metoder som legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang og pasientopplæring. En slik individualisert oppfølging av legemiddelbruk krever kompetanse. Ikke bare farmasifaglig kompetanse, men også kompetanse innen kommunikasjon, omsorg og tverrfaglig samarbeid. Farmasøyter har en bred og allsidige utdanning innen legemidler, en kompetanse som gir denne helseprofesjonen et unikt grunnlag for utøvelse av disse metodene. Likevel, for at farmasøyter fullt ut skal ta ansvar innen individuell oppfølging av legemiddelbruk, og for at farmasøyters rolle som helsepersonell skal få bred aksept i helsevesenet, bør kliniske ferdigheter styrkes og trenes.
Tromsø tar utfordringen
Institutt for farmasi møter denne utfordringen med ny studiestruktur og med nye studieplaner som trådte i kraft fra og med høsten 2012. Her har vi emner som spesifikt fokuserer på systematisk utvikling og trening innen legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang, kommunikasjon og pasientopplæring. Målet vårt er å skape farmasøyter som har kompetanse til å møte utfordringene både i dagens og morgendagens helsevesen!
(Publisert i NFT nr. 1/2014 side 20.)