Legemiddelsamstemming
Tekst: Trine Iversen Aag, Sykehusapotek Nord HF og Beate H. Garcia, Institutt for farmasi, UiT Norges arktiske universitet
Det er velkjent at overføring av pasienters legemiddelinformasjon mellom ulike omsorgsnivå er mangelfull og/eller feilaktig. Legemiddelsamstemming benyttes for å sikre at legemidler som forskrives ved innkomst er de samme som pasienten faktisk brukte før innleggelse.
Hensikt
Å undersøke hvorvidt det var forskjeller i uoverensstemmelser identifisert av farmasøyt og av sykepleier, når begge anvendte legemiddelsamstemming (LMS) etter Integrated Medicines Management (IMM)-modellen. Forskjeller i uoverensstemmelser ble vurdert med hensyn til antall, type, utfall etter diskusjon med lege, klinisk relevans og tidsbruk til LMS.
Metode
Totalt ble 201 pasienter i alderen 21–92 år innlagt ved hjertemedisinsk sengepost ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) høsten 2012 inkludert i en ikke-blindet randomisert kontrollert studie. Pasientene ble randomisert til farmasøytgruppe og sykepleiergruppe og LMS ble utført av henholdsvis farmasøyter og sykepleiere. Legemiddellisten som fremkom ved LMS ble samstemt med legemiddelkurven ved innleggelse. Uoverensstemmelser ble diskutert med behandlende lege, som avgjorde videre forløp. Klinisk relevans av uoverensstemmelser ble vurdert retrospektivt av uavhengig ekspertgruppe.
Resultat
Henholdsvis 78 prosent og 84 prosent av pasientene i farmasøytgruppen og sykepleiergruppen hadde minst én uoverensstemmelse. Hos disse var gjennomsnittelig antall uoverensstemmelser 3,1 (SD 2,1) og 2,8 (SD 2,2) i henholdsvis farmasøytgruppen og sykepleiergruppen. Den hyppigste typen uoverensstemmelse var «pasienten bruker annet legemiddel i tillegg» for begge gruppene. Farmasøytgruppen og sykepleiergruppen brukte i gjennomsnitt henholdsvis 22,9 (SD 11,6) og 32,2 (SD 20,3) minutter ved gjennomføring av LMS (p <0,001). De hyppigst involverte ATC-grupper og legemidler var henholdsvis N, C og A og ibuprofen og paracetamol for begge gruppene. Legene var signifikant oftere enig med farmasøytgruppen enn sykepleiergruppen (p = 0,001). Klinisk relevans av omtrent 50 prosent av uoverensstemmelser i begge grupper ble vurdert til å være relevant og resultere i en forbedring i pasientbehandling. Enigheten i ekspertgruppen var dårlig (κ = 0,33–0,36).
Konklusjon
Studien viser et stort behov for LMS ved innleggelse på hjertemedisinsk sengepost. At farmasøytgruppen brukte hele 30 prosent kortere tid til LMS enn sykepleiergruppen, blir veldig viktig i forhold til ressursbruk. Ingen forskjell mellom farmasøyt og sykepleier i antall uoverensstemmelser tyder på at ved grundig opplæring kan begge profesjonene utføre legemiddelsamstemming etter IMM-modellen. At legen signifikant oftere er enig i uoverensstemmelser tatt opp av farmasøytgruppen, tyder på at i den kliniske situasjonen er uoverensstemmelser i farmasøytgruppen vurdert til å ha høyere klinisk relevans enn de i sykepleiergruppen.


(Publisert i NFT nr. 1/2014 side 21.)