Morgendagens helse- og omsorgstjenester
Tekst: Jon Hilmar Iversen, prosjektdirektør koordinering
samhandlingsreformen, Helsedirektoratet
Viktige budskap i disse politiske føringene er ønsket om en mer aktiv pasient- og brukerrolle, satsing på folkehelse, et styrket kvalitetsarbeid for å sikre virksomme, trygge, samordnede og tilgjengelige tjenester, samt styrket forskning, innovasjon og utviklingsarbeid. Vi må også gjøre tydelige prioriteringer – vi har ikke råd til alt.
Kjernejournalpilot
Helsedirektoratet er involvert i flere viktige initiativ som omhandler legemidler, deriblant kjernejournal, e-resept, helsenorge.no og pasientsikkerhetskampanjen. Kjernejournal er en elektronisk løsning som samler viktige helseopplysninger i én kilde. Dette skal bidra til å gi helsepersonell rask og sikker tilgang til opplysninger, slik at de kan gi tryggere helsehjelp. Løsningen utprøves i Trondheim, Klæbu, Malvik og Melhus høsten 2013 og i Stavanger-området våren 2014. En trinnvis videreutvikling, med gradvis utvidelse av innhold og omfang er planlagt.
Multidose i e-resept
E-resept innføres hos nye aktører. Etter planen skal alle helseforetak ha tatt i bruk e-resept innen utgangen av 2015. Det pågår også viktig videreutvikling av løsningen, spesielt om innføring av elektronisk multidose. Det er planlagt at multidose i e-resept skal være innført nasjonalt i løpet av 2014.
Helsenorge.no mot nye mål
Helsenorge.no er innbyggerens nasjonale inngangsport til helse- og omsorgstjenesten på nett. På portalen finnes informasjon om sykdom og behandling, og mulighet for å logge seg inn på tjenestene i «Min helse». Det er der innbyggeren får oversikt over sine e-resepter, egenandeler, kjernejournal, vaksiner, fastlegebytte med mer. I 2014 vil elektronisk sikker dialog mellom fastlege og pasient bli utprøvd.
Fortsatt fokus på legemiddelbruk
Pasientsikkerhetskampanjen I trygge hender ble lansert i 2011. Kampanjen valgte «riktig legemiddelbruk i sykehjem» og «samstemming av legemiddellister og legemiddelgjennomganger i hjemmetjenesten» som to av innsatsområdene. Stortinget har vedtatt at kampanjen fra januar 2014 skal fases over til å være et femårig nasjonalt program for pasientsikkerhet.
En stor andel av uønskede hendelser både i spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten er fortsatt knyttet til legemidler. Dette er derfor fremdeles svært viktige innsatsområder i det videre programmet; og implementering av samstemming av legemiddellister og legemiddelgjennomganger i sykehjem og hjemmesykepleien vil fremdeles være prioritert.
Kvalitetsindikatorer
Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utvikle nasjonale kvalitetsindikatorer for helsetjenesten. Innenfor de kommunale helse- og omsorgstjenestene arbeider man med å etablere kvalitetsindikatorer med bakgrunn i veileder om legemiddelgjennomgang (5).
Én journal
Et annet av Helsedirektoratets oppdrag er å følge opp Stortingsmelding 9 (2012–2013) Én innbygger – én journal: Digitale tjenester i helse- og omsorgssektoren og utrede løsninger for én journal. Dette arbeidet vil organiseres med sterk forankring i sektoren. Berørte interessenter skal involveres i arbeidet og sektorens ulike virksomhetsområder må ha eierskap til det aktuelle løsningsforslaget.
Velferdsteknologi er et område i rask utvikling. Helsedirektoratets oppgave er å identifisere hvordan man kan skape nasjonale retnings- og styringslinjer som bygger opp under effektive og robuste prosesser på tvers av forvaltningsnivåer.
Alle gode krefter trengs
Skal vi kunne møte fremtidens utfordringer innen helse- og omsorgstjenestene, må hele samfunnets omsorgsressurser mobiliseres. Det må tilrettelegges for å ta i bruk muligheter innen fagutvikling, teknologi og samspill mellom tjenestene, familie, nærmiljø, frivillighet, ideelle organisasjoner og næringsliv. Slik kan fremtidens helse- og omsorgstjenester skapes for å møte fremtidens utfordringer.
Referanser
- Meld. St. 9 (2012–2013)
Én innbygger – én journal - Meld. St. 10 (2012–2013)
God kvalitet – trygge tjenester - Meld. St. 29 (2012–2013)
Morgendagens omsorg - Meld. St. 34 (2012–2013)
Folkehelsemeldingen - IS – 1998 Veileder om legemiddelgjennomgang. Helsedirektoratet 2012
(Publisert i NFT nr. 12/2013 side 22.)