Klinisk farmasi i Midt-Norge
Tekst: Marit Buajordet, klinisk farmasøyt, Sykehusapoteket i Trondheim
Avdelingen består av dag- og døgnenhet, poliklinikk, infusjonsenhet samt Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer, NKSR. Avdelingen har inneliggende pasienter fra mandag til fredag. Pasientene har revmatologisk sykdom, definert som sykdommer med og uten betennelse i muskler, sener, ledd og bindevev.
Pasienter som henvises farmasøyt
- Planlagte innleggelser som inngår i «fast track» (FT) forløpet. Dette er pasienter som er vurdert av revmatolog og som innlegges for medisinsk vurdering/utredning eller som «øyeblikkelig hjelp». Alle FT-pasienter ringes opp av sykepleier fra «Prepol» en uke før innleggelsesdagen. Tidspunkt for blodprøvetaking, undersøkelser og samtaler med annet helsepersonell klargjøres til pasienten kommer om morgenen, de fleste mandager. Pasienten blir oppfordret til å ta med alt de bruker for ulike plager; legemidler, naturmedisin, kosttilskudd og oppdatert legemiddelliste på oppmøtedagen. Pasienten får samtidig henvisning til legemiddelsamtale med farmasøyt. Farmasøyten gjør legemiddelintervju etter IMM-modellen. Resultatet dokumenteres direkte i elektronisk legejournal (Doculive) og er klart når lege tar imot pasienten og skal skrive legemiddelkurve.
- Pasienter som inngår i «Pasientforløp: Nyoppdaget inflammatorisk leddsykdom» får tilbud om poliklinisk legemiddelsamtale med farmasøyt fire uker etter oppstart av legemidler.
- Pasienter som er i kontakt med helsepersonell i avdelingen og som har mye spørsmål om legemidler og/eller ønske om legemiddelgjennomgang.
Farmasøytens arbeidsmetode – IMM
Farmasøyten jobber etter IMM-modellen, Integrated Medicines Management, en metode for utøving av pasientrettede og systemrettede kliniske farmasøytiske tjenester.
IMM er pasientforløpet for legemidler og har som mål å øke pasientsikkerheten og forbedre kvaliteten på legemiddelbehandlingen (1). Det er en systematisk måte å jobbe på for å:
- kvalitetssikre pasientens legemiddelliste
- individualisere og optimalisere legemiddelbehandlingen for pasienter
- sikre informasjonsoverføring til andre omsorgsnivåer (sykehjem, fastlege, hjemmesykepleier)
- involvere pasienten til å forstå legemiddelbehandlingen
Farmasøytens arbeidsdag
Farmasøyten starter med å sjekke henvisninger fra sykepleier/lege i Doculive og pasienter merket «Fast track» i «Pasientoversikt» for sengeavdelingen. Prioritering av pasienter gjøres i samråd med sykepleier og lege. Pasientoversikten er påført hvem som er ansvarlig sykepleier og som har oversikt over pasientens dagsprogram. Pasientene er kategorisert etter type behandling de skal tilbys: medisinsk vurdering/utredning, årskontroller (faste undersøkelser som vanligvis gjøres i løpet av én dag), iloprost-behandling (fem dagers infusjon til pasienter med systemisk sklerose / Raynaud) og øyeblikkelig hjelp (betydelig forverrelse av sykdom).
Prioritering:
- Legemiddelintervju med FT-pasienter (verktøy: prosedyre for legemiddelintervju etter IMM)
- Legemiddelintervju med pasienter til «årskontroll» eller «iloprost-behandling»
- Legemiddelgjennomgang for alle pasienter (verktøy: prosedyre for legemiddelgjennomgang etter IMM)
Legemiddelrelaterte problemer som identifiseres, dokumenteres i farmasøytnotat i Doculive. Farmasøyten tar opp problemer muntlig underveis med både lege og/eller sykepleier avhengig av type problemstilling. Farmasøyten deltar i previsitt to til tre dager i uken hvor legemiddelrelaterte problemer drøftes med lege og sykepleier. Utover dette intervenerer farmasøyten på legemiddelrelaterte spørsmål av ulik type gjennom hele arbeidsdagen. Slike intervensjoner dokumenteres også i Doculive.
Eksempler på nytte av farmasøytens rolle i klinisk praksis:
«Den immunsupprimerte pasienten som trenger intravenøs antibiotika behandling»
Pasient: Ung kvinne med revmatisk sykdom, hypogammaglobulinemi og alvorlig infeksjon. Pasienten ble behandlet med intravenøs gammaglobulin (Gammanorm®) og legemidler mot infeksjon, Tobramycin®, deretter Vancomycin® og Diflucan®.
Problem: Sykepleiere og leger er usikre i forhold til doseberegning, utblanding, administrasjonsmåte, infusjonshastighet og prøvetaking.
Eksempel på problemstillinger hvor farmasøyt var involvert:
- Farmasøyt og lege på dagvakt hadde blitt enige om å gi tobramycin dose x 1 i henhold til anbefalinger i nasjonale og lokale antibiotikaretningslinjer og prinsippet om konsentrasjonsavhengig bakteriedrap for aminoglykosider. Dosering x 1 var gjort av lege i pasientens kurve. Til tross for dette ble doseringen endret til x 3 av sykepleier og lege som kom på kveldsvakt. Begrunnelsen var at felleskatalogteksten bare gir anbefaling om dosering x 3.
- Veiledning i prøvetakingstidspunkt og serumkonsentrasjonbestemmelse av aminoglykosider. I ett tilfelle var 0-prøve tatt etter oppstart av infusjon av tobramycin og forklarer hvorfor serumkonsentrasjonen før neste dose var høyere enn anbefalt.
- Nødvendig å minne om å kontrollere vekt og kreatinin.
- Nødvendig å minne om tid for seponering av antibiotika.
- Ved skifte fra Tobramycin® til Vancomycin® ble det brukt samme infusjonstid som for Tobramycin® uten å sjekke opp. Infunsjon over 30 min i stedet for 60 min med risiko for «red man syndrom».
«Non-compliance»
Legemiddelintervju er nyttig for å avdekke mangel på «compliance» og om pasienten har forstått hvorfor det er nødvendig å ta medisinen.
Pasient: Ung jente med autoimmun sykdom og alvorlige øyesymptomer. Pasienten bruker immundempende behandling med Prednisolon® og Cellcept® tabletter og følges opp av øyelege. Pasienten kommer til revmatolog for nærmere utredning for bindevevssykdom.
Problem: Klinisk farmasøyt avdekket i intervjuet at pasienten ikke hadde tatt Cellcept® tabletter regelmessig på cirka to måneder, fordi hun brekker seg hver gang hun skal ta dem. Hun hadde nettopp fått økt dose Prednisolon til 20 mg og tok fire tabletter à 5 mg som hun heller ikke likte smaken på. Hun hadde ikke fortalt lege om problemene. I tillegg syntes det som om hun hadde dårlig sykdomsforståelse og hvilke konsekvenser sykdommen kunne få om hun ikke fulgte behandlingen. Øyelege og revmatolog tydeliggjorde overfor pasienten at «non compliance» kunne i verste fall medføre blindhet. Pasienten oppfattet alvoret og endret langsomt holdning og forståelse av at medisinen måtte tas regelmessig. Hun ønsket legemiddelveiledning med farmasøyten, lærte seg opptrekks- og doseringsteknikk av Cellcept® mikstur i tillegg til metoder for å maskere smak. Hun fikk resept på 20 mg tabletter Prednisolon® ved utskrivning for å slippe å ta så mange tabletter. Alt som resultat av tverrfaglig samarbeid mellom øyelege, revmatolog og farmasøyt.
Pasienttilfredshet
Å arbeide som klinisk farmasøyt med pasienter er en takknemlig oppgave. Positive tilbakemeldinger gjør arbeidet meningsfylt. Verdien av tverrfaglighet er stor og gis også høy skår av pasientene i nylig utført spørreundersøkelse. Fra desember 2013 til februar 2014 ble det gjennomført pasienttilfredshetsundersøkelse ved St. Olavs og Revmatologisk avdeling. På spørsmål om tillit til faglig dyktighet hos annet helsepersonale enn leger og sykepleiere, økte skåren fra 3,8 til 4,5 på en skala fra 1 til 5 fra 2011 til 2014. I gruppen «annet helsepersonell» inngår ergoterapeut, fysioterapeut og klinisk farmasøyt. Klinisk farmasøyt er sist tilkommet og ny profesjon i tverrfaglig team siden 2011.
Kilder
- Infoskriv om IMM, Ane Horvei Andersen 23.01.13 (søk i Virksomhetsportalen Sykehusapotekene i Midt-Norge 20.10.14).
(Publisert i NFT nr. 1/2015 side 16–17.)