Tekst: Jan Anker Jahnsen, Sofia Frost Widnes,
Hilde Erdal og Jenny Bergman

Trygg Mammamedisin er en gratis ­nett­basert tjeneste, tilgjengelig via trygg­mamma­med­isin.no, med individ­uelt ­tilpassede råd. Inntil videre er det et pilotprosjekt ut 2011.

Tjenesten er anonym og svartiden er to virkedager. I Trygg Mammamedisin brukes de samme kildene som ved RELIS-svar, og ofte finnes svaret allerede i RELIS-databasen.

Helsepersonell kan som før kontakte RELIS (www.relis.no) ved ­spørsmål om legemidler, men har nå også muligheten til å henvise gravide og ammende til å stille spørsmål via www.tryggmamma­medisin.no.  

SPØRSMÅL
Kvalme og oppkast
En kvinne i andre trimester sliter med kvalme og oppkast og fikk foreskrevet meklozin (Postafen) av legen sin. Jord­moren mente imidlertid at prometazin (Phenergan) var tryggere for gravide mens farmasøyten på apoteket mente metoklopramid (Afipran) var tryggest. Kvinnen er nå meget forvirret og tør ikke ta noen av de nevnte legemidlene, og vil gjerne ha råd om hva hun bør bruke.
 
SVAR       
Postafen og Phenergan er anbefalt som førstevalg ved behov for medisiner mot svangerskapskvalme. Vi har lang erfaring med Postafen og Phenergan når de brukes av gravide og det er ikke vist skader på barnet eller svangerskapsforløpet. Du kan trygt bruke en av disse to i de doser som legen har anbefalt.

Afipran anbefales til gravide med alvorlig svangeskapskvalme og som ikke får nok hjelp av Postafen og Phenergan. Afipran har blitt brukt som kvalme­stillende til gravide over lengre tid uten at det er vist skader på barnet eller svangerskapsforløpet og det anses som trygt i første og andre trimester (de første seks månedene) av graviditeten. Det er heller ikke rapportert om skadelige virkninger på barnet i de siste tre månedene (tredje trimester) av svangerskapet, men ut fra erfaring fra liknende medisiner anbefaler man enn viss forsiktighet i denne perioden av svangerskapet.

Livsstils- og kostholdsråd kan også hjelpe deg og gjøre at du trenger å bruke mindre medisiner. Disse går ut på å spise små og hyppige måltider, gjerne hver 2.–3. time. Prøv med tørr kjeks, ristet brød og liknende. Kvalmen er ofte verst på tom mage. Hvis du er kvalm om morgenen, så spis litt før du står opp. Sørg for at du får i deg rikelig med væske. Prøv å få hvilt deg, det kan bedre kvalmen. Prøv å unngå fettrik mat, sterkt krydret mat og koffeinholdige drikker.

SPØRSMÅL
Atopisk eksem
En kvinne kraftig plaget med atopisk eksem er gravid i andre trimester. Hun bruker vanligvis mometason krem (Elocon), men fikk i starten av svangerskapet beskjed om at sterke steroidkremer kunne påvirke ­fosteret. Hun har kun brukt en fet krem uten parfyme. Nå har hun betydelige problemer i ansikt og på ­hendene, og legen har sagt at hun kunne bruke en reseptfri mild kortisonkrem til ansiktet i perioder, men det tar flere dager før hun opplever effekt og et par dager etter seponering blusser ­symptomene opp igjen. Legen har også sagt at mometason krem kan brukes i korte perioder på lokale steder på hendene. Kvinnen vil gjerne ha informasjon om bruk av kortisonkremer i svangerskapet.

SVAR  
Den milde hydrokortisonkremen du har kjøpt på apoteket kan du trygt bruke gjennom hele svangerskapet. Bruk på hender og rundt munn ogøyne er ikke store områder, og det er så lite av den milde hydrokortisonkremen som tas opp i kroppen din at den er trygg å bruke for deg. Hvis du bruker denne hele tiden vet jeg ikke om du har behov for de andre kremene dine, eller kanskje kun i korte perioder? Det er i tillegg helt riktig av deg å bruke fuktighetskremen som du gjør.

Det er vanlig å anbefale at sterke kortisonkremer som Elocon kun skal brukes i korte perioder og på et begrenset område under svangerskapet. Det er fordi det er vanskelig å vite hvor mye som tas opp i kroppen og om det dermed kan påvirke fosteret eller graviditeten. Jeg mener det er usannsynlig at din bruk av Elocon vil påvirke fosteret eller ditt svangerskap negativt og at det for deg kan være riktig med perioder på dager/uker med Elocon gjennom resten av svangerskapet, hvis ikke mildere kortisonkremer hjelper deg.

Det er riktig å være forsiktig med legemiddelbruk, spesielt i begynnelsen av svangerskapet, men jeg vil anbefale deg å snakke med din lege om hvilken behandling som kan passe deg best under resten av svangerskapet. Du kan ta med en utskrift av dette svaret til legen og legen kan også kontakte RELIS (www.relis.no) for mer informasjon, hvis hun/han ønsker det.

SPØRSMÅL
Urinveisinfeksjon
En kvinne i første trimester er ofte plaget av urinveisinfeksjon. Hun har lest på tranebærtablettene hun har kjøpt (Weifa Complete) at man må rådføre seg med lege ved bruk under graviditet. Hun har lest på internett at hun bør unngå tranebærkapsler med bucco i. Hun vil vite om hun kan bruke tranebærkapsler, i så fall hvilke og hvor lenge?
   
SVAR
Nettsiden til Weifa sier ikke noe om hva tranebær Weifa Complete inneholder, men det er riktig som du påpeker at det finnes enkelte produkter på det norske markedet der tranebær er kombinert med bucco/buchueekstrakt. Buccoekstrakter skal ikke brukes av gravide da det er mistanke om at det har abortfremkallende egenskaper. Jeg vil derfor fraråde deg å bruke Weifa tranebær Complete mens du er gravid.
Weifa AS har påpekt at de aktuelle produktene Complete bra! tranebær kapsler med C-vitamin og Complete bra! tranebær tabletter ikke inneholder bucco/buchueekstrakt.

Tranebærprodukter er ikke medisiner, men derimot matvarer som kontrolleres av Mattilsynet og ikke Legemiddelverket. Konsekvensen av det blir at produktene ikke kontrolleres for innhold som legemidler, og at all tilgjengelig informasjon kommer kun fra produsenten. Det er dermed spesielt viktig at du som gravid stoler på produsenten når det gjelder hva det inneholder. Vi kan på grunn av mangel på informasjon ikke si med sikkerhet om kosttilskudd er trygge å bruke eller ikke, og gravide frarådes derfor på generell basis å bruke kosttilskudd.

Tranebær i de mengder man kan få i seg via maten innebærer ingen risiko. Dersom du velger å bruke tranebær forebyggende mot urinveisinfeksjon (UVI), vil jeg anbefale deg å bruke et produkt som kun inneholder tranebær og ikke et ­kombinasjonsprodukt. I tillegg er det mye som tyder på at det først og fremst er juice av tranebær som gir en effekt, så jeg vil uansett ikke anbefale deg å bruke ­tranebærkapsler eller -tabletter. For at tranebærjuice skal redusere sjansen for å få UVI, så er det viktig at det brukes hver dag og at du ikke allerede har en infeksjon.

I tillegg til eventuelt å bruke tranebærjuice er de viktigste rådene for å forebygge UVI:
• Drikk mye væske.
• Regelmessig og fullstendig tømming av blæren gjør at bakterier skylles ut.
• Tørk deg forfra og bakover for å unngå at bakterier fra ­ende­tarms­åpningen kommer i kontakt med urinrørsåpningen.
• Tømming av blæren innen 15 minutter etter samleie kan virke fore­byg­gende ettersom samleie er en vanlig årsak til urinveisinfeksjoner.

Dersom du likevel skulle få eller allerede har fått en urinveis­infeksjon, er det viktig at du går til legen. Det finnes flere medisiner (antibiotika) mot urinveisinfeksjon som kan brukes når du er gravid. Du vil få resept på en av disse av legen din dersom du får urinveisinfeksjon.

(Publisert i NFT nr. 12/2011 side 24–25.)