Kolesterolsenkende aktivitet av ß-glukan
Hovedbudskap
ß-glukan fra korn kan redusere LDL-kolesterol med rundt 0,3 mmol/L ved inntak av minst 3 g daglig.
Den kolesterolsenkende effekten avhenger av tilstrekkelig høy molekylvekt og konsentrasjon av ß-glukan.
Økt viskositet av tarminnholdet antas å hemme reabsorpsjon av gallesyrer til enterohepatisk sirkulasjon hvorpå kompensatoriske mekanismer resulterer i økt LDL clearance.
Last ned hele artikkelen i pdf-format.
Sammendrag
ß-glukaner er en gruppe celleveggskomponenter som finnes i noen kornarter, i gjær og sopp, lav og i enkelte alger. Disse ß-glukanene har noe ulik struktur og bruksområder avhengig av hvilken kilde de kommer fra; ß-glukan fra sopp og gjær er kjent som immunmodulerende substanser, mens ß-glukan fra korn har kolesterolsenkende egenskaper. I denne artikkelen belyses de kolesterolsenkende egenskapene til ß-glukan fra korn og mulige virkningsmekanismer for denne effekten. Dette er egenskaper som er relativt godt dokumentert selv om mekanismene bak per i dag ikke er fullstendig avklart. Metaanalyser har vist at ß-glukan fra korn kan redusere LDL-kolesterol med rundt 0,3 mmol/L forutsatt daglig inntak av minst 3 g og at ß-glukanet har tilstrekkelig høy molekylvekt. Slikt inntak antas å øke viskositeten av tarminnholdet slik at reopptak av gallesyrer til enterohepatisk sirkulasjon hemmes og opptaket av kolesterol tilført via kosten reduseres. Den observerte reduksjonen i LDL-kolesterol skyldes i hovedsak kompensatoriske mekanismer for å opprettholde hepatiske lagre av gallesyrer. I tillegg kan muligens ß-glukan nedregulere kolesterolsyntesen ved ulike mekanismer. Om ß-glukan kan bidra til appetittregulering, krever ytterligere dokumentasjon. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har godkjent helsepåstander relatert til kolesterolsenkende effekt av ß-glukan fra korn forutsatt inntak av minimum 3 g daglig.
Norsk Farmaceutisk Tidsskrift 2015; 5: 25–29.
Review article, summary
Cholesterol-lowering activity of ß-glucan
ß-glucans belong to a group of cell wall components found in certain cereals, in fungi, lichens and some algae. The ß-glucan structures and their applications vary depending on the source; fungal ß-glucans are known as immunomodulating substances while cereal ß-glucans are used as cholesterol lowering agents. This article focuses on the cholesterol lowering effects of cereal ß-glucans, possible mechanisms of action and structural requirements for such effect. Meta-analyses have concluded that cereal ß-glucans may reduce LDL-cholesterol by about 0.3 mmol/L provided daily ingestion of at least 3 g. In addition, a sufficiently high molecular weight is necessary for effect, providing increased viscosity of the gut contents. Increased viscosity is associated with inhibited bile acid reabsorption to the enterohepatic circulation and also reduction of dietary cholesterol absorption. The observed reduction in LDL-cholesterol is mainly due to compensatory mechanisms to restore hepatic bile acid pools. In addition, there are indications that cholesterol biosynthesis is affected by different mechanisms, and ß-glucan may also provide appetite regulating effects even though this requires additional documentation. European Food Safety Authority (EFSA) has approved health claims related to the cholesterol lowering effect of cereal ß-glucans providing intake of at least 3 g per day.
Norsk Farmaceutisk Tidsskrift 2015; 5: 25–9.