Hvem er du, og hva betyr etikk for deg? Hvilket forhold har du til etikk i arbeidshverdagen?

— Mitt navn er Camilla Brox, master i farmasi fra Universitetet i Oslo og global helse-student. Jeg er fra Oslo, men har nå flyttet over fjellet til Bergen. Jeg har brukt årene etter fullført farmasiutdanning på å reise rundt i Norge som ambulerende farmasøyt – og jeg har bodd både i Berlin og Tanzania i forbindelse med global helse-masteren jeg tar ved Universitetet i Bergen. Ved siden av jobb i sykehusekspedisjonen på Sjukehusapoteket i Bergen driver jeg instagramprofilen @stoltfarmasoyt. I arbeidshverdagen forholder jeg meg til etikkens grunnprinsipper og benytter disse som hjelpemidler til å ta valg.

Kan du nevne et etisk dilemma du har opplevd i ditt arbeid og si litt om hvordan du løste situasjonen?

— Å skrive om et etisk dilemma føles litt som en skoleoppgave, men det er høyst arbeidsrelevant. Jeg fikk også tenkt gjennom mange situasjoner jeg har vært i, så dette er noe jeg anbefaler flere å svare på for seg selv.

Jeg vil trekke frem en situasjon der en ung dame kom inn på apoteket jeg jobbet ved. Damen titter seg rundt, ser forvirret og forskremt ut og prøver å lete i skuffen etter det hun trenger. Jeg går bort og spør hva hun ser etter. Jeg får ­svaret «skalpell og beroligende» (B-preparat). På vei bort til resepturen bretter hun opp ermene på genseren. Der ser jeg mange kutt. Det er arr etter gamle kutt, kutt som tydelig er helt nye og kutt som estimert er noen dager/uker gamle. Hun forteller at hun har problemer. Mitt dilemma var da om jeg skulle utlevere legemidler (og skalpell) eller ikke når det var tydelig at både legemidlet og skalpellen mulig ble brukt til selvskading. Tilbake til prinsipp om å fremme helse og forskrift om utlevering av legemidler, stod jeg i en vanskelig situasjon. Avgjørelsen falt på å utlevere både B-preparatet og selge skalpellen. Men utleveringen skjedde etter en god og lang samtale der hun til slutt delte at hun var i gode hender med annet helsepersonell og at hun var åpen om skadene hun påførte seg selv.

Hva forventer/trenger du av Etikkrådet for farmasøyter i Norge, og hvordan kan Etikk­rådet bidra til å løfte etisk bevissthet for farmasøytprofesjonen?

— Etikkrådet for farmasøyter kan fortsette å nå ut til Norges farmasøyter med online-kurs og foredrag/stand på Farmasidagene. I tillegg husker jeg fortsatt fra studietiden at det ble holdt foredrag for oss, så å ha en god introduksjon allerede i studietiden er kjempeflott.

Personlig hadde jeg hatt lyst til å lære mer om hvilke typer saker Etikkrådet behandler og bistår i for å lære mer om hvordan og når jeg kan kontakte Etikkrådet. Nyhetsbrev på e-post hadde vært nyttig. Der er det åpent rom for å lære om Etikk­rådets arbeid ut over etikk­undervisning. Det hadde vært nyttig med konkrete situasjonseksempler for å løfte etisk bevissthet i farmasøyt­profesjonen.

(Publisert i NFT nr. 3/2022 side 32.)