Legemiddelfirmaet Pfizer utvikler en koronavaksine i samarbeid med BioNTech og varslet mandag 9. november at vaksinen ser ut til å være mer enn 90 prosent effektiv.

Den oslobaserte internasjonale vaksinealliansen CEPI tar imot nyheten med stor optimisme. 

— Dette er enormt positive og oppmuntrende foreløpige resultater, og vitner om stor oppfinnsomhet og ferdighet i forskersamfunnet i arbeidet med å få fram vaksinekandidater mot covid-19. Vi berømmer Pfizer/BioNTech med dette historiske foreløpige resultatet, og for den korte tiden de har brukt på å få vaksinen gjennom klinisk utvikling, sier direktør Richard Hatchett i en pressemelding. 

Les også: EMA er i gang med godkjenning av to koronavaksiner

Godt nytt for alle

CEPI mener at hvis den endelige langtidsanalysen av dataene fra studien bekrefter resultatet, og hvis det ikke er identifisert noen problemer med sikkerheten hos studiedeltakerne, vil denne vaksinekandidaten kunne søke regulatorisk godkjenning.

CEPI har ikke samarbeid med Pfizer, men en vaksine som har kommet så langt er gode nyheter uansett. Ikke minst viser det at en koronavaksine er mulig. 

— Vi tror disse foreløpige resultatene også øker mulighetene for å lykkes for andre vaksinekandidater mot covid-19 som bruker en lignende metodikk [stabilisert pigg-protein (spike-protein) som immunogen], inkludert alle vaksinene i CEPIs portefølje, sier Hatchett som understreker at arbeidet med vaksiner må fortsette i samme fart, og at hastigheten det skjer i kun er positivt. 

— Sikkerhet og effekt er de to hovedprioriteringene, og hver vaksinekandidat blir strengt vurdert opp mot disse kriteriene. At vaksinene er blitt utviklet så raskt, skyldes innovasjon og tilgang på ressurser, og ikke at man har tatt snarveier.

Les også: CEPI-støttet koronavaksine ser lovende ut

90 prosent effektiv

I pressemeldingen om resultatene sier Pfizer at vaksinen deres er mer enn 90 prosent effektiv i deltakere uten spor etter tidligere sars-cov-2-infeksjon, i den første foreløpige analysen. 

Analysen vurderte 94 bekreftede tilfeller av covid-19 i deltakerne. 

Studien har inkludert 43 538 deltakere, og ingen seriøse sikkerhetsproblemer er observert. 

Selskapet anslår at de vil søke midlertidig godkjenning fra den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA tredje uken i november.

De kliniske studiene vil fortsette til det er 164 bekreftede tilfeller for å samle data og sammenlikne med flere endepunkter.