I sommer begynner eiendomsutviklerne i Oslo Airport City utbyggingen av en stor næringseiendom mellom Oslo Lufthavn og Jessheim. Direktør Thor Thoeneie sier til E24 at de i tillegg til kontorbygg, konferanse- og kongresslokaler, industri og logistikk, nå har justert planen for å gi plass til en stor vaksine- og legemiddelfabrikk med tilhørende forsknings- og fagmiljø.

— Under pandemien har vi sett konsekvensene av at Norge er prisgitt vaksineleveranser fra utlandet, men også hvordan grunnleggende ting som munnbind, hansker og teknisk sprit plutselig blir mangelvare. Det er egentlig helt utrolig. Og det er naivt å tro at det ikke vil skje igjen, sier Thoeneie til E24.

Les også: Nei, koronavaksiner inneholder ikke aborterte fostre

Hjertet av nasjonal beredskap

Ideen til utbyggerne er at vaksinefabrikken skal utgjøre hjertet av Norges nasjonale beredskap og gjøre landet selvforsynt med vaksiner, munnbind og andre kritiske legemidler. Beliggenhet nær hovedflyplassen vil være avgjørende for effektiv distribusjon, ifølge Thoeneie, som i E24 fremholder at man «når hele befolkningen pluss 300 millioner europeere på få timer».

Utviklerne er dog avhengig av garantier fra staten.

— Vi må ha med oss staten på dette. Stortinget må inn for at Norge selv skal produsere vaksiner og distribuere dem innenlands, sier Thoeneie.

Så sant de først sikres grønt lys fra politikerne, planlegger utviklerne å inngå avtaler med globale legemiddelselskaper om å etablere produksjon Den foreløpige planen skisserer en vaksinefabrikk på inntil 15 000 kvadratmeter, men Thoeneie sier det er mulig å bygge «mye større» avhengig av hvor omfattende den nasjonale beredskapen skal være og mener de kan bygge stort nok til å dekke hele det norske behovet.

— Ja, absolutt. Og i en krisesituasjon bør vi kunne produsere langt mer enn vi trenger her i Norge. Vi er i en heldig økonomisk situasjon sammenlignet med andre land, og har alle forutsetninger til å komme resten av verden til unnsetning, sier han til E24.

Flere fabrikker på vei

Tidligere har flere medier meldt at ECAM Norway er i ferd med å etablere Norsk Vaksinefabrikk på 6 000 kvadratmeter i en tidligere postterminal utenfor Sandefjord. Målet er å levere vaksiner til både innenlands bruk og eksport i løpet av 2022. Med et større legemiddelfirma i ryggen, lokaler og en organisasjon bestående av høy norsk legemiddelkompetanse, blant annet farmasøyt og tidligere direktør i GSK Norge, Åge Nærdal, som administrerende direktør, er de nærmere å starte en produksjon, men også ECAM forventer et samarbeid med norske myndigheter. De har ifølge frifagbevegelse.no foreslått en avtale med staten som innebærer at staten forplikter seg til å betale 200 millioner kroner, mens bedriften forplikter seg til å levere vaksiner.