Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse som viser at fire av ti har opplevd at det er tomt på apoteket for medisinen de trenger. 

«Undersøkelsen Forbrukerrådet har gjort viser at folk i tillegg blir stresset og engstelige av at de ikke får tak i medisinen sin. Av de som ikke fikk tak i medisinen sin, var den livskritisk for flere enn én av ti. Fire av ti måtte vente lenger enn en måned før de fikk medisin» skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

— Det kan dreie seg om at du må gjennomlide kraftige migreneanfall, ikke får styrt blodsukkeret ditt eller behandlet depresjon. Barn kan få vanskeligere dager uten ADHD-medisin. Det kan altså dreie seg om både fysisk og psykisk smerte, og preparater du trenger for å overleve, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

— I dag er det slik at du må drive oppsøkende detektivvirksomhet for å spore opp medisinen du trenger. En dame vi snakket med måtte bruke en uke på å tråle to fylker før hun fikk tak i hjertemedisinen sin. Sånn vil vi ikke at våre hjertesyke skal ha det.

Les også: Legemiddelmangel – global diagnose, norske komplikasjonar

Oversikt inn i Felleskatalogen

Forbrukerrådet ser for seg en oversikt på nett over hvilke medisiner som finnes hvor. I Sverige er dette opplysninger du finner i Felleskatalogen. Svenskene kan klikke seg inn her, og se hvilke apotek som har medisinen de trenger. Forbrukerrådet foreslår at det for eksempel kan gjøres i den norske Felleskatalogen, som er drevet av Legemiddelindustrien. 

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket håper apotekene er raske til å ta imot ballen.

— Når medisinen faktisk er å oppdrive her i landet, må vi klare å få den frem til dem som trenger den. Her kan apotekbransjen trå til og spare folk for engstelse, tid og dårligere helse, appellerer hun.

Les også: 50 år i legemiddelinformasjonens tjeneste Felleskatalogen

LMI positiv

Administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem, er positiv til initiativet.

— Vi gir vår fulle støtte og er glade for at Forbrukerrådet tar tak i dette. Felleskatalogen kan i løpet av kort tid ha på plass en webløsning der pasientene kan sjekke lagerbeholdningen i apotekene. Vi har allerede et system som varsler om hvilke legemidler det er mangler på. For å få på plass oversikt over beholdning hos det enkelte apotek, trenger vi bare data fra apotekene om deres lagerstatus, sier hun til Forbrukerrådet.