Forskere vil sulte ut gonorebakterien
Gonorebakterien er en versting når det kommer til resistens. Nå er det håp om en vaksine som sulteforer bakterien på sink og jern.
Gonoré er en stor utfordring på verdensbasis. Ifølge WHO er det rundt 100 millioner nye tilfeller årlig, først og fremst blant unge. Ubehandlet kan gonoré forårsake store permanente helseproblemer, som infertilitet hos kvinner.
I Norge er spredningen av gonoré beskjeden, men stigende. I 2018 ble det ifølge Folkehelseinstituttet meldt om 1658 gonoretilfeller i Norge mot 1399 tilfeller i 2017. Gonoré øker i hele befolkningen og mest blant menn som har sex med menn.
Det som gjør gonoré spesielt skummel er at antibiotika er eneste behandling og at bakterien, Neisseria gonorrhoeae, er god til å utvikle resistens.
Les også: Bekymring og optimisme rundt norsk antibiotikaforbruk
Håp om vaksine
Siden antibiotika mister effekten har forskere lett etter en vaksine i flere år. Forskere ved Georgia State University har nå gjort en oppdagelse som gir håp om at det kan være mulig å utvikle en vaksine.
I en studie har de vist hvordan bakterien tar til seg sink, som den er avhengig av, fra vertskroppen.
—Resultatene våre er betydelige fordi Neisseria gonorrhoeae vil dø hvis den ikke får nok sink. Studien foreslår en måte å stoppe veksten av denne seksuelt overførbare infeksjonen i vertskroppen, sier hovedforfatter av studien, Dr. Cynthia Nau Cornelissen fra Georgia State University i en pressemelding fra universitetet.
Cornelissen har fått støtte til å fortsette arbeidet med gonoré og har håp om å utvikle en vaksine basert på denne og tidligere studier. Målet er en vaksine som sulteforer gonorebakterien for de nødvendige næringsstoffene sink og jern og dermed hindre den i å vokse og forhåpentlig hindre den fra å infisere den vaksinerte i første omgang.
Fant mekanismen for å hente ut sink
Gonorebakterien produserer åtte kjente proteiner som tilfører den næringsstoffer. Fire av dem henter jern, mens to (TdfH og TdfJ) tilrettelegger for opptak av sink. Forskerne fra Georgia har med denne og tidligere studier vist hvordan proteinene binder seg til proteiner i kroppen og henter ut sink som de overfører til bakterien.