Gode og kleine minner fra Mesternes mester
Mesternes mester var kulere enn farmasøyt Anne Margrethe Hausken Nordberg trodde det ville bli, men realitypraten synes hun var kleint. I helga kjemper serien om Gullruten.
Farmasøyt og orienteringsverdensmester, Anne Margrethe Hausken Nordberg, kom på fjerdeplass i årets sesong av Mesternes mester. I forbindelse med at Mesternes mester er nominert til Gullruten for beste konkurransedrevne reality, mimrer hun litt tilbake til i fjor sommer for NFT.
— Jeg sa ja uten å tenke meg så lenge om, men det var enda kulere enn jeg hadde trodd, sier hun med et stort smil.
Å konkurrere med store idrettsutøvere, noen hennes egne ungdomshelter, var en stor opplevelse, men også den lagånden de bygde opp over tre uker sammen, til tross for at de ofte konkurrerte mot hverandre, var spesiell.
— Det det var veldig, veldig god stemning. Du blir godt kjent når du konkurrer og gjør ting sammen. Det blir den bondingen som man kanskje kan flire litt av på utsiden, og som jeg har gjort selv når jeg har sett sånne serier, men det var veldig spesielt, sier hun.
Les også: Farmasøyt i Mesternes mester
Ingen krangling
Før innspilling ble hun advart om at det ofte kan bli krangling i forbindelse med konkurransene, siden det er mennesker med sterkt konkurranseinstinkt. Men da de startet var alle innstilt på at konkurransene skulle være så rettferdig som mulig, at de diskuterte mye på forhånd, og det ble aldri noen stor uenighet etter konkurransene.
— Jeg tror nesten vi skilte oss ut, for vi hadde ikke noe krangling, sier hun.
— Det var en super gjeng.
Les også: — Omfamn mikrofonen!
Kleint med reality
Konkurransene var gøy, spesielt stas synes Hausken Nordberg det var med lagkonkurransene, og det sosiale er det hun husker med størst varme, men den tilhørende realityshowdelen av programmet har hun ikke like varme følelser for.
— Det med realitygreiene, det blir ofte litt kleint og kunstig. Vi måtte leve med kamera fra morgen til kvelds, og det er jo en veldig spesiell setting, sier hun og legger til at det samtidig er noe du venner deg fort til.
— Den terskelen for hva du blir med på og hva du vil snakke om, den forflytter seg hele tiden.
I tillegg til at de ble filmet hele tiden kom ofte produsentene med oppfordringer om å snakke om et tema eller spørre en av de andre om et tema. Hun synes ofte det kunne være litt vanskelig.
— Det virket som Aksel Lund Svindal var ganske ivrig etter å ta på seg de oppgavene?
— Ja. Og nå blir han programleder, så vi ler litt av det, smiler hun.
Mye som ikke vises
Hausken Nordberg skjønner at programmet er laget for at mange skal synes det er interessant. Noen liker reality, noen liker konkurransene, andre liker matlagingen.
—Så de må lage litt av hvert.
Programmet skal også være for alle aldre.
— Så noen ting må bort av den grunn, noen historier passer ikke, smiler hun og vil ikke gå dypere inn i hva slags historier vi andre gikk glipp av der.
Samtidig er det flere deler hun vet hun gjerne ville sett mer av som seer.
— Jeg synes absolutt de fanget stemningen. Det er virkelig sånn du ser det på tv, men det var så mye mer også, sier hun og påpeker at til den første episoden som er en time lang, hadde de hundre timer film.
Blant det hun savner var diskusjonene rundt konkurransene, både før og etter, om regler, strategier, lagarbeid, gjennomføring og liknende.
— Det diskuterte vi mye uten at det ble vist. Jeg tror alle som er interessert i konkurranseidrett vil synes det er mye kjekkere å få se mer av det, enn sånn klein realityprat, sier hun og tenker ikke minst på en debrifing med relativt høy temperatur etter at hun og Lund Svindal var på stafettlag. Han hadde strekk, og hun skulle løpe flere runder enn ham, men på slutten av en av hennes runder ba han henne ta en til, hun sprakk og det gikk ikke så bra for dem.
— Den harde debrifinga mellom oss etterpå, den ble ikke med, ler hun.
Nominert til Gullruten
I Mesternes mester konkurrerte Hausken Nordberg mot alpinist Aksel Lund Svindal (37), som til slutt vant, håndballspiller Cecilie Leganger (45), skøyteløper Johan Olav Koss (51), langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen (37), fotballspiller Linda Medalen (54), håndballspiller Håvard Tvedten (42), klatrer Magnus Midtbø (31), skiskytter Synnøve Solemdal (30) og motorcrosskjører Genette Våge (22).
Mesternes mester har vært nominert og vunnet flere priser i Gullruten, og vant blant annet Beste konkurransedrevne reality i 2014 og 2016.
Siste sesong, med Hausen Nordberg, kan fremdeles sees på NRK nett-tv.