I år er periodesystemet 150 år, og titan.uio.no mener det er på tide å kåre Norges nasjonalgrunnstoff.

— Fårikål er Norges nasjonalrett, fossekallen er nasjonalfuglen vår, og skiidrett er nasjonalsporten. Elghund, Stetinden, larvikitt og thulitt har samme status for henholdsvis hunder, fjell, bergarter og steiner. Det er på tide at vi velger oss et nasjonalgrunnstoff, skriver forskningsformidler i Titan og forfatter av bøkene Genier, sjarlataner og 50 bøtter med urin – historien om det periodiske system og de 118 grunnstoffene og Hele verden i lomma – bli kjent med de 118 grunnstoffene, Eivind Torgersen.

Les også: Grunnstoff oppdaget av farmasøyter

Trodde han oppdaget et grunnstoff

I 1879 oppdaget geologen Tellef Dahll det han mente var et nytt grunnstoff på Oterøy utenfor Kragerø. Han kalte det nye grunnstoffet norvegium, og funnet ble publisert i vitenskapelige tidskrifter både i Norge og i utlandet. Dessverre viste det seg å ikke være et grunnstoff og dermed heller ingen kandidat i kåringen som det ville ha vunnet med letthet. 

Sju andre kandidater, som alle på en eller annen måte kan kobles til Norge, er valgt ut av Torgersen og Anja Røyne, forsker ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo og forfatter av boka Menneskets grunnstoffer – byggeklossene vi og verden er laget av.

Kandidatene er silisium, thorium, karbon, lawrencium, aluminium, hafnium og kobolt og ble presentert på litteraturfestivalen POPVIT 2019.  

Her kan du være med å stemme på ditt favorittgrunnstoff.

Avstemningen avsluttes 18. september klokken 12.00. Resultatet blir offentliggjort i Abels tårn på NRK P2 fredag 20. september.