Nettavisen Økonomi har sjekket prisen på en rekke populære varer hos de store apotekaktørene og de mindre utfordrerne på nett. Prisforskjellen når verdien av 16 varer hos syv nettapoteker er sjekket, viser at apotekkundene kan spare rundt 800 kroner på å velge den billigste aktøren over den dyreste.

— Denne undersøkelsen viser at det virkelig lønner seg å være superforbruker. Det er store summer å spare på å sjekke prisene før du handler apotekvarer, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør i Forbrukerrådet til nettavisen.no.

Les også: Nettapotek ett år etter: — Vi har med seriøse  aktører å gjøre

Store prisforskjeller på legemidler

Farmasiet, som er det største nettapoteket, leder an i priskrigen og dumpet prisene på Paracet til 10 kroner i oktober. Prisene har blitt presset hardt på smertestillende. Da Nettavisen testet, kostet en pakke Paracet 500 mg rundt 30 kroner i nettbutikkene til Apotek 1, 123apotek, Lynx og Apotera. Hos Boots og Vitusapotek kostet pakkene 46,9 kroner. Ibux kostet 39 kroner hos Farmasiet, rundt 50 kroner hos Apotek 1, 123apotek, Lynx og Apotera. Boots og Vitusapotek selger Ibux til 99,90 kroner.

I tillegg finner Nettavisen store prisforskjeller på flere enkeltprodukter. 

«Mellom billigst og dyrest, skiller det for eksempel 110,90 kroner på allergitablettene Zyrtec. Ved å kjøpe nikotintyggegummi fra Nicorette hos Lynx, kan du spare 95,90 kroner sammenliknet med et kjøp hos Vitusapotek. På hårtap-middelet Recrea Forte er det 73,90 kroner mellom Boots og flere av de andre aktørene.»

De 16 varene kostet 2903,6 kroner hos Boots, 3065,4 hos Vitusapotek, 2297,5 hos Apotek 1, 2264 hos Farmasiet, 2391 hos 123apotek, 2090,6 hos Lynx (men de fører ikke Recrea Forte som koster i overkant av 300 kroner) og 2287 hos Apotera.

Les også: Lynx vil gi deg følelsen fra franske apotek på nett 

Billigere på nett enn apotek

Den eneste av de tre store apotekkjedene som klarer å henge med på prisene til nettaktørene, er Apotek 1 som ligger jevn med nettutfordrerne på de fleste produkter og en hundrelapp billigere på de 16 varene enn 123apotek.

— Vi i Apotek 1 ønsker å være konkurransedyktige både i apotek og på nett, og derfor må også våre priser tilpasses de ulike formatene, sier Karina Søby Eidukaitis i Apotek 1 til Nettavisen.

Det får de kritikk for i en annen sak på Nettavisen. Pensjonistforbundet mener det er en trist utvikling for de eldste som handler mye legemidler og hovedsakelig på fysiske apotek. 

— Disse er nå prisgitt å betale dyrere for seg på apoteket enn på nett. I en snever verden er dette veldig urettferdig. Apotek 1 bør tenke seg godt om når de har så stor prisforskjell på nett og apotek. Samtidig trenger vi farmasøyter og apotekere, og å bygge ned apotekene gjennom mer netthandel skader også lokalsamfunnene og storsamfunnet, sier generalsekretær Harald Olimb Norman til Nettavisen.