Ifølge CNN hevder offisielle russiske kilder at en vaksine mot covid-19 kan være klar for godkjenning så tidlig som 10. august. 

— Russland ønsker å bli de første i verden til å godkjenne en koronavaksine, om mindre enn to uker, til tross for bekymringer rundt sikkerhet, effektivitet og om landet har tatt snarveier i utviklingen, skriver cnn.com. 

Vaksinen er utviklet av Gamaleyainstituttet og finansiert av Russlands statlige investeringsfond. Den er en vektorvaksine som bruker adenovirus og kildene til CNN hevder det vil bli publisert data om den tidlig i august. 

Les også: Legemidler og vaksiner mot covid-19: Hva er status per i dag?

Stor usikkerhet

Vaksinen er fremdeles i fase II. Den skal være avsluttet tidlig i august, og da starter de fase III samtidig som de vil begynne vaksinering av helsearbeidere. 

CNN påpeker at det ikke er frigitt noen data om vaksinen og at de ikke har kunne verifisere hvor sikker eller effektiv vaksinen vil være. Kritikere påpeker også at sterkt press fra Kreml for å få klar en vaksine både på grunn av de høye smittetallene i Russland, men også for å kunne stå frem som en sterk vitenskapsnasjon. 

Les også: Massivt globalt samarbeid ledet fra Norge kan gi koronavaksine rekordraskt

Kan bli slått av USA og England

At den er først til å få en godkjennelse betyr ikke at det blir den første vaksinen i storskalaproduksjon eller bred bruk. Den anslås å kunne være allment tilgjengelig først mot slutten av året. Vaksinene som utvikles i Oxford og av Moderna er på god vei og kan vise til lovende offentliggjorte resultater fra utviklingsprosessen. Oxford-vaksinen startet kombinerte fase II og III tidlig, og Moderna startet fase III mandag 27. juli. 

Les også: Verden samles i kappløpet mot koronakur