Mer enn 2000 var med på å stemme frem sitt favorittgrunnstoff blant silisium, thorium, aluminium, lawrencium, karbon, hafnium og kobolt.

— Oppkalt etter den norrøne guden Tor. Oppdaget i et mineral fra Norge. Store norske forekomster og muligens løsningen på fremtidens energibehov. Thorium feide all motstand til side i kåringen av Norges nasjonalgrunnstoff, skriver Eivind Torgersen i titan.uio.no.

Med 41 prosent av stemmene var thorium en soleklar vinner. Aluminium og silisium fulgte deretter med henholdsvis 19 og 12 prosent av stemmene.

Les også: Hva er ditt favorittgrunnstoff?

Thorium (Th) grunnstoff nr. 90

I følge Titan ble thorium oppdaget i 1829 i et mineral som stammet fra Løvøya utenfor Brevik på Telemark-kysten. Det var presten og hobbygeologen Hans Morten Thrane Esmark som fant den spennende steinklumpen da han var ut på andejakt.

Esmark fikk hjelp av sin far, professor Jens Esmark, men de måtte få assistanse fra svenske kjemiautoriteter for å avsløre det nye grunnstoffet. Thorium er oppkalt etter den norrøne guden Tor – han med hammeren.

Norge har en av verdens største forekomster av thorium i det såkalte Fensfeltet i Telemark. Mange tror thorium har et stort potensial for bruk i kjernereaktorer, men teknologien har så langt latt vente på seg. Selv om thorium er radioaktivt, er det langt mindre truende enn uran.

Les også: Grunnstoff oppdaget av farmasøyter