I år fyller Farmasøytisk institutt 90 år, og etter hvert skal instituttet flytte ut av farmasibygningen og inn i den planlagte livsvitenskapsbygningen. Kristin Rosmo er farmasøyt, fotograf og journalist. Da hun hørte om flytteplanene, sto en ting klart for henne. 

— Jeg tenkte: «Noen må ta bilder av det fine huset», sier hun begeistret.

Fruktene av den tanken presenteres som fotobok og utstilling under navnet Funkis & formalin på Fotografiens Hus torsdag den 27. oktober.

LES OGSÅ: Farmasøyt i hjertet, journalist i praksis

BLID KUNSTNER: Kristin Rosmo gledet seg over stor deltakelse på lanseringen av boken Funkis og formalin om farmasibygningen.

Dokumentar og kunst

Rosmo tok de første bildene i mai 2020, og siden anslår hun at hun har brukt nesten 80 arbeidsdager på å saumfare huset etter vakre, talende og finurlige motiver. Hun har fått fri tilgang til alle kriker og kroker av bygningen og fått være med på de daglige aktivitetene som foregår. 

— Alle har vært så positive, og jeg har fått full tillit. Det har vært helt fantastisk, sier hun som fint kunne brukt mer tid, men hun ønsket å ha alt ferdig i jubileumsåret. 

Fotografen understreker at boken ikke er en streng dokumentasjon av bygningen og dens bruk. 

— Boken er en blanding av dokumentarfoto og kunstfoto, forklarer hun. 

— Det er min opplevelse av huset jeg vil formidle. 

Anne Gerd Granås har skrevet en ode til farmasibygningen og fremførte den til akkompagnement av Nastaran Moussavi på hardingfele under åpningen:

 

LES OGSÅ: Feirer instituttet som ble finansiert av sprit for 90 år siden

Intervjuer, bilder og en ode

I tillegg til de rundt 70 bildene fra bygningen består boken av ni portrettintervjuer og bilder av ansatte og studenter som bruker bygningen, ett essay om bygningens historie og arkitektur av kunsthistoriker og leder av Museum for universitets-og vitenskapshistorie, Bjørn Vidar Johansen, og en ode om hvordan det var å være student i bygningen på 1990-tallet av professor i samfunnsfarmasi, Anne Gerd Granås.

LES OGSÅ: Grunnkurs i farmasøytisk kjemi på UiO moderniseres kontinuerlig

STOR INTERESSE: Utstillingslokalene i Fotografiens Hus var stappfullt av farmasøyter og andre interesserte da fotoboken Funkis og formalin ble lansert.

(Endret med bilder etter åpning.)