Generalsekretæren i WHO (Verdens helseorganisasjon), Tedros Adhanom Ghebreyesus, opplyste i en pressekonferanse onsdag at WHO gjenopptar studiene av malariamedisinen hydroksyklorokin.

— Sikkerhets og overvåkningskomiteen i Solidarity Trial har gjennomgått sikkerhetsdataene. På bakgrunn av mortalitetsdataene har komiteen konkludert med at det ikke er noen grunn til å endre studien, sa generalsekretæren. 

Les også: WHO setter studiene av malariamedisin på pause

Studier i mange land stoppet

Som en del av WHOs Solidarity Trial-program har hydroksyklorokin blitt testet ut i mange land. Over 400 sykehus i 35 land rekrutterer pasienter og nesten 3500 pasienter fra 17 land er med i studien. Studien er ledet fra Norge, hvor legemidlet også har blitt testet ved Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital og Sykehuset Levanger.

Studiene av hydroksyklorokin ble satt på pause 26. mai etter at en studie på 96 032 pasienter med korona publisert i The Lancet viste at de som ble behandlet med hydroksyklorokin hadde større dødelighet enn de som ikke fikk legemidlet.

Science fiction-forfattere og nakenmodeller

Flere har vært kritisk til studien, og onsdag publiserte The Lancet en bekymringsmelding om holdbarheten i studien og opplyser at tidsskriftet skal gjøre en uavhengig gjennomgang av dataene som lå til grunn for studien.

Onsdag publiserte også The Guardian en større artikkel hvor de avslører at selskapet bak den store studien, Surgisphere er et lite og ukjent selskap med kun en håndfull ansatte, som blant annet består av en science fiction-forfatter og en nakenmodell. The Guardian stiller spørsmål ved om selskapet i det hele tatt har hatt tilgang på eller er i stand til å analysere de store mengdene data de hevder studien baserer seg på.

Torsdag 4. juni trakk tre av de fire forfatterne bak studien artikkelen fra The Lancet med begrunnelse i at de ikke får tilgang til grunndataene fra Surgisphere for å gjøre en uavhengig analyse.