Den 12. april kom det nye råd til tannleger om at pasientene bør skylle munnen med en fortynning av hydrogenperoksid fordi det dreper virus. Hydrogenperoksidfortynning produseres av Ås produksjonslab.

— Plutselig så fikk vi svære bestillinger, sier daglig leder Ørjan Leiknes Apeland.

— Dagen etter endret vi hele produksjonsplanen og satte opp produksjon av åtte ekstra batcher. Salget økte 400 prosent på grunn av det.

Les også: Ås produksjonslab ønsker å bli sett

Ønsker mer dialog med myndighetene

Apeland setter pris på økt salg, men det kostet mye ressurser å legge om planene på kort tid, og andre produksjoner måtte utsettes.

— Det var ingen som tipset oss på forhånd. Det er litt rart at myndighetene ikke har en litt tettere dialog med oss, fordi vi er jo her for å kunne produsere og tilby legemidler og andre midler som det er behov for til den norske befolkningen.

Han understreker at det aldri var snakk om å ikke gjøre det.

— Vi følte vi måtte, når vi vet at vi er den eneste leverandøren i Norge, og det er derfor vi får lov til å ha produktene. Så når myndighetene anbefaler vårt produkt i koronatidene, må vi bare bidra.

Les også: Apotekproduksjon kan være redningen under kriser

Er fleksible og kan bidra i krise

Apotekproduksjon har andre krav enn legemidde­l­industrien, og fabrikkene kan være mer fleksible og kaste seg rundt i slike og andre liknende mangel­situasjoner. Apeland mener det er noe myndighetene i større grad burde ­anerkjenne og benytte seg av nå når legemiddelberedskap er et så hett tema (se også side 12).

— Vi ønsker tettere dialog med myndigheter om mangelsituasjoner og problemer, slik at vi kan bistå. Fordi innenfor serviceproduksjonsordningen
så er det fleksibilitet og rom for bered­-
skapsproduksjon.

Les også: Norsk veteran innen legemiddelproduksjon med solide røtter i Ås

(Publisert i NFT nr. 4/2020 side 11.)